Nincs rend a baloldal háza táján

2018. március 20. 19:13

Emlékezzünk vissza a rotherhami szexuális erőszak esetére, amikor az elkövetők származását elhallgatták arra az esetre, ha az ügynek bármilyen rasszista olvasata lenne.

2018. március 20. 19:13
Slavoj Žižek
DinnyeFarm

„Sajnos a liberális-baloldali reakció a bevándorlás-ellenes populizmusra semmivel sem jobb. A populizmus és a baloldali »politikai korrektség« a hazugság két olyan egymást kiegészítő formáját alkalmazza, ami a hisztéria és a megrögzött idegesség közötti klasszikus különbséget idézi: a hisztérikus a hazugság álarca mögül mondja el az igazságot (amit mond, az szó szerint nem igaz, de hazugsága egy valódi panaszt fejez ki, csak hamis formában), míg amit egy megrögzötten ideges állít az szó szerint igaz, de egy olyan igazság, ami egy hazugságot szolgál.

A populisták és PC liberálisok is alkalmazzák mindkettő stratégiát. Először is, mindketten ténybeli hazugságokhoz folyamodnak, amikor azt a vélt célt szolgálják, amit populizmusuk magasabb igazságként érzékel. A vallási fanatikusok is támogatják »a hazugságot Jézusért« — azt mondják, hogy »az abortusz szörnyű bűnének« elkerülése érdekében megengedhető hamis tudományos »gazságokat« terjeszteni a magzatok életéről és az abortusz orvosi veszélyeiről; a szoptatás támogatása érdekében megengedhető tudományos ténynek beállítani, hogy a szoptatás hiánya mellrákot okoz, és így tovább.

Az átlagos bevándorló-ellenes populisták szégyentelenül terjesztenek be nem bizonyított történeteket nemi erőszakról és más bűntényekről annak érdekében, hogy hitelt adjanak »meglátásuknak«, miszerint a menekültek veszélyt jelentenek életmódunkra. Túl gyakran, a PC liberálisok hasonlóképp működnek: csöndben figyelmen kívül hagyják a valódi különbségeket a menekültek és európaiak »életmódja« között, mivel megemlítésük eurocentrizmusként értelmezhető. Emlékezzünk vissza a rotherhami szexuális erőszak esetére, amikor az elkövetők származását elhallgatták arra az esetre, ha az ügynek bármilyen rasszista olvasata lenne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2018. március 21. 14:57
Volt ilyen a németeknél is. Az "Aktenzeichen XY ungelöst" rendszeres tévéműsorban, ami a megoldatlan nyomozásokhoz kéri a lakosság segítségét, egy esetet két hónapon át nem mutattak be, mert az elkövető néger volt. Aztán - miután a nyomozás csak nem akart előrehaladni - mégis bemutatták, de sűrűn figyelmeztették a nézőket, hogy az esetből véletlen se vonjon le rasszista következtetéseket.
luzitanxaver
2018. március 20. 21:56
Zizek szájából az ilyen "önkritika" nagyjából akkora hitelességgel bír, mint amekkora egy "többet nem iszok, de tényleg" Juncker-idézeté lenne (mondjuk utóbbi legalább nem is hangzik el). Mindent elmond a bicikli túltolásának mértékéről, hogy még egy ilyen szinten fanatikus neomarxista is reménytelennek ítéli a valóság kötelező, polkorrekt elrelativizálásának bozótharcát.
luisbathhelena
2018. március 20. 20:10
Én egyenlőre a "populisták" állnak nyerésre, mert nem kell hazudniuk. Elég rámutatni a Valóságra. De ezzel a liberálfasiszták meg a balos szobatudósok, mint Zizek szemében populistává lesznek. A Valóság nem akar igazodni a PC-hez sehogysem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!