Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Gyávaság: a valódi rendszerváltás akadálya

2018. február 05. 14:16

Össze kell fogni – párthovatartozásra tekintet nélkül –, és szembe kell szállni az önkénnyel, az elnyomással, a megfélemlítéssel.

2018. február 05. 14:16
Morvai Krisztina
Közlemény

„Állítólag Magyarországon mindenki fél. Félnek az egyenruhások, félnek az ügyészek, félnek a bírók, félnek az orvosok, ápolók, a tanárok – mindenki retteg...

Amikor ezt olvasom, rendre eszembe jut egy történet. Pár éve Szarvas környékén igyekeztem megismerni a »csicskatartást«, azaz a modern kori rabszolgaság egyik formáját, amelynek lényege, hogy kiszolgáltatott embereket erőszakkal, fenyegetéssel vagy más hasonló módon gyakorlatilag fogságban tartanak, dolgoztatnak, s pénzüket, járandóságaikat elveszik tőlük. A szabadulás szinte lehetetlen. Találkoztam valakivel, akinek mégis sikerült, s elmesélte, hogyan: »Van egy húgom, aki akkor 22 éves volt. Nagyon szeretett engem, végtelenül hiányoztam neki, és nem tudta elfogadni, hogy csicskaként élek egy tanyán, ahonnan nincs menekvés. Egy napon karjára vette a kisbabáját, eljött a tanyára, odaállt a fogvatartóm elé, akitől az egész megye reszket, határozottan a szemébe nézett, és azt mondta: „Önnek nincs joga fogságban tartani a testvéremet. Engedje el!” A csicskatartó alig jutott szóhoz a meglepetéstől, majd közölte, hogy szabad vagyok. Azóta is békén hagy, ami példátlan eset a csicskatartás világában. Annyi kellett, hogy valaki bátran szembeszálljon vele.«

Ennyi a történet. De persze gondolhatunk az egri nőkre vagy az 56-os forradalmárokra, akik a ruszki tankokkal szálltak szembe. A bátorság a méltóság elválaszthatatlan része. A gyávaság pedig méltóság nélküli élethez, szolgasághoz vezethet. A polgár, aki nem érez erőt és bátorságot, lehajtott fejjel járó alattvalóvá válhat – s a mindenkori hatalom úgy is fogja kezelni. A valódi rendszerváltáshoz le kell vetkőzni a gyávaságot, abba kell hagyni a rettegést. Össze kell fogni – párthovatartozásra tekintet nélkül –, és szembe kell szállni az önkénnyel, az elnyomással, a megfélemlítéssel, bármilyen párti kormány, munkahelyi vagy egyéb vezető gyakorolja azt. A szocializmus/kommunizmus közel 30 éve véget ért, nem lehetünk a rettegők országa.

»Na de mégis hogyan és kivel fogjunk össze?« – kérdezték már a két előző hasonló témájú és mottójú írásom kapcsán is. »És egyáltalán, most akkor kire szavazzunk, ki fogja mindezt megcsinálni értünk?« Pont ez a lényeg, hogy a polgároknak egymással összefogva kell kikövetelni és kialakítani egy olyan rendszert, amelyben már majdnem mindegy, hogy melyik párt nyeri meg a választásokat, mert az ország mindenképpen működik, mégpedig színvonalasan. S fel kell fognunk: a diktatúrában az állam, a hatalom ellenőrzi, és korlátozza a polgárát, a demokráciában a polgár ellenőrzi, és korlátozza az államát. Az államot, ami érte, a polgárért, a közösségért, a nemzetért van. Ez lenne a valódi rendszerváltás – amit mindenek előtt a fejünkben és a szívünkben kell végrehajtani.”

(MTI-OS)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2018. február 06. 13:03
"Össze kell fogni – párthovatartozásra tekintet nélkül –, és szembe kell szállni az önkénnyel, az elnyomással, a megfélemlítéssel." De akkor ez legyen az etalon, de ne csak Gyurcsánnyal, hanem a látszólagos pandantja, Orbánnal szemben is, akár a Jobbik, mint aranyat tojó tyúk, mint kompromisszum elegáns tudomásul vétele árán is, ha már anyagi- és karrierlehetőségként olyan jól funkcionálhatott. :)
Tatulus
2018. február 06. 12:53
Nesze semmi, fogd meg jól!
Tiszafa
2018. február 06. 12:19
"Annyi kellett, hogy valaki bátran szembeszálljon vele." Ugyan már! Ennyire naiv egy politikus egyszerűen nem lehet. A befolyásos csicskatartó jól mérte fel a helyzetet, és elengedte a csicskát, mert: 1) egy hónapon belül nagy eséllyel visszajön magától; 2) rossz fényt vetne rá, ha ellenkezik az amúgy sem két fillérjébe került befolyásos körében, tehát sokkal többe kerülhet neki, mint egy csicska átmeneti hiánya. 3) minden marad a régiben, beállít helyette mást és a csicskarendszer működik tovább. Amúgy meg kedvesen naiv Krisztina miért nem áll a világ hatalmasai elé, hogy ugyan má' engedjék szabadon a hazámat, mert önöknek nincs joga kizsákmányolni a magyar nemzetet!? Miért nem teszi Krisztina? Hiszen ez csak ilyen egyszerű. Ugyanis maga szerint csak annyi kell, hogy valaki bátran szembeszálljon velük... Hát tessék, ott van még a hatalmasok házában, tegye meg!
Mindjárt
2018. február 06. 07:28
Ha a Jobbik a listájára tenne akkor nem szavaznak. Árulókra nem szavazok. Könyörögd be magad a fidesz maffiához. Talán dobnak neked egy csontot ha jól nyalsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!