„Az elismerés minden nőnek jár!”

2018. február 11. 11:15

Így hangzik a Richter Gedeon gyógyszergyár szlogenje. De jár-e automatikus elismerés pusztán azért, mert valaki nőnek született?

2018. február 11. 11:15
Mille Anna
Női Hang

„Így hangzik a Richter Gedeon gyógyszergyár szlogenje. Értékelhetnénk, ha egy kivételes teljesítmény előtt adóznának elismeréssel, de itt egészen másról van szó. Szükségszerűen felötlik a reklámfilm nézőjében, hogy jár-e automatikus elismerés pusztán azért, mert valaki nőnek született?

(...)

Miféle megosztó, a nemeket fontosság szerint megkülönbözető, hitvány szexista ideológia foglya lett a gyógyszergyár és vele együtt az a társadalom, amely nem veti ki magából azonnal az efféle üzeneteket? Dolgozhat-e megbízhatóan és felelősen egy olyan gyógyszergyár, amely a tevékenységét egy diszkriminatív politikai ideológiára, a feminizmusra építi? Tehet-e nemi megkülönböztetést egy gyógyszergyár, az arra rászoruló, gyógyítandó betegek között? Kijelentheti-e egy gyógyszergyár, hogy számára csak az egyik nem egészsége a fontos? Vajon mennyire erkölcsös és emberséges ez?

Vajon a Richter Gedeon következő reklámkampánya úgy fog szólni, hogy csak a feketék/sárgák/fehérek egészségét tartja fontosnak? Vagy csak bizonyos vallásúakét, esetleg csak szőkékét, vagy csak barnákét, vörösekét?

Bár egyes női fülek számára hízelgő lehet a Richter Gedeon gyógyszergyár kampánya, viszont a nők egy másik, öntudatosabb részének és a férfiak széles tömegének éppen most játszották el a bizalmát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2018. február 11. 23:51
Itt elhangzanak szakmai érvek, de nem a szakmaisággal van gond. Pontosan, hogy egy ilyen elismerten erős szakmaiságú gyógyszergyár a megbecsültségének súlyánál fogva a reklámaival, szlogenjeivel igen erős társadalmi tudatformáló hatású. Azt hangoztatni, azt sulykolni, beégetni a társadalmi tudatba, hogy csak a nők gyóhgyítása, egészsége fontos, felelőtlenség. Mert ezzel emberek nagy tömegeiben erősíti meg azt a már amúgy is meglévő kirekesztő hozzállást, hogy a férfiak egészségi állapota mellékes, azzal nem kell foglalkozni. Egy bizonyos, kifejezetten női specifikus termék reklámozásakor OK, rendben van. Viszont hogy a Richter úgy általánosságban is csak a nők egészségéért dolgozik, ilyen kijelentést tenni már nem megengedhető, hanem felelőtlenül kirekesztő. Egy gyógyszergyár ne politizáljon, ne álljon be feminista aktivistának, ne kötelezze el magát egy ilyen társadalmat romboló, ideológiához. A gyógyítás nem működhet nemi megkülönböztetés alapján, de még csak a közhagulatot sem terelheti, formálhatja a nemek szerint megosztó irányba. Ez alól a társadalmi felelősség alól nem mentheti fel a Richtert, a kiváló szakmaisága sem.
Iq102
2018. február 11. 22:59
Vannak csak nőket sújtó betegségek, pl. mióma. Az Esmya a RG találmánya nemzetközileg ismert gyógyszer, ami a göbök méretét hívatott csökkenteni. Nem értem a cikk íróját, ezen a kampányon miért kell fennakadni? Mi köze ennek a feminizmushoz? (a mióma valszeg feminista mert csak nőkben található) Inkább örüljünk a magyar fejlesztésnek. Lehetett volna jobb a kommunikáció, de akiknek szól értékelni fogják.
zolka50.50
2018. február 11. 22:13
A magam részéről tisztelem a nőket, így semmi kivetnivalót nem találpk a gyógyszergyár szlogenjében. A feministák viszont nem nők! Ők semlegesneműek, ezért rájuk ez a szlogen nem vonatkozik.
GV0917
2018. február 11. 20:24
Kérem, ne hozzanak zavarba! Ma már teljes géntérkép értékelése szerint lehet biztonságosan megállapítani valakiről, hogy NŐ!!!!!! És csak akkor mennék az Avarba egy legalább 99%-os pontosságú papírja van a jó alakján kívül....Mondjuk a régi, natúr az elavult, de többet ér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!