Cattaro mítosza és Horthy Miklós démonizálása

2018. január 29. 09:07

Teljesen megalapozatlan a véreskezű jelző.

2018. január 29. 09:07
Ligeti Dávid
Magyar Idők

„Cattaro mítoszának másik gyakori érve, hogy Horthy előléptetése, majd flottaparancsnoki kinevezése során 24 magasabb rangsorszámú sorhajókapitányt, illetve 15 admirálist előzött meg, és ezt kizárólag a felkelésnek köszönhette. Károlytól azonban nem volt idegen ez a fajta döntéshozatali mechanizmus, amely a politikai életben is többször jelentkezett (a 36 éves gróf Esterházy Móric miniszterelnöki kineve­zése, vagy a hadseregben Arz gyalogsági tábornoknak a Monarchia vezérkari főnökévé kineve­zése). A fiatal, alig harmincéves uralkodó a birodalom veze­tésének megújítására törekedett, ami élet­kori tényezőkben, az általános fiatalításban is megnyilvánult. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy Horthyt jól ismerték az udvari körökben, hiszen Ferenc József szárnysegédje is volt, ennek révén pedig Károlyt is személyesen ismerte még annak trónörökös korából.

A kinevezés cattarói hátterét tovább gyengíti, hogy Károly zsarnokságának mítosza már 1917 nyarán megdőlt, amikor a király tömeges amnesztiát rendelt el a politikai okokból bebörtönzöttek számára; természetesen ez a tény is elhallgattatásra lelt a későbbiekben. Károly 1918 őszén pedig maga utasította Horthyt, hogy adja át a flottát a Délszláv Nemzeti Tanácsnak, ezzel pedig megakadályozta egy belháború kitörését. A tisztikar egyenesen árulást látott az uralkodó ezen lépésében, aki, hogy némileg kompenzálja a parancsnokot, altengernaggyá léptette elő a későbbi kormányzót.

Cattaro mítosza Horthy Miklós démonizálásának első lépcsőjét jelentette; esetében azonban – az első világháború vonatkozásában is – teljesen megalapozatlan a »véreskezű« jelző.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Shen
2018. január 29. 12:52
Horthy-t azért démonízáljak mert tudják, hogy a bolsilibsi belpestiek annyira alacsonyabb morális szinten vannak, hogy azt leírni sem lehet.
koronaszepe
2018. január 29. 10:52
Személyesen ismertem egy cattrói matrózt, a szocializmus idején katonai becsben tartották. Ha jól emlékszem, alezredesi rangban volt kiemelt nyugdíja(s). Kiskatonaként jártunk hozzá a ház körül segédkezni, füvet nyírni, fát vágni.
u.cserkész
2018. január 29. 10:30
Cattaro kis balhé volt, más katonai lázadás leveréséhez. Kronstadt, 1921. A matrózlázadást leverték, több száz matrózt megöltek, az életben maradott, elfogott felkelőket egy sarkkörön túli koncentrációs táborba zárták. Közülük nem sokan élték túl a rabságot. Persze Cattaro-t egy antiszemita, fasiszta vezényelte le, Kronstadt pedig a legigazságosabb bolsevik hatalom ellen lázadt.:-))
balbako_
2018. január 29. 09:26
Hogy méltó volt a kinevezésre azt a ragyogó Ottrantói győzelem bizonyítja! (A monarchia legnagyobb tengeri győzelmét vezényelte le)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!