Antall nem zsarolta sem Torgyánt, sem Csurkát – Válasz Ungváry Krisztiánnak

2018. január 25. 13:36

Az események tanújaként kijelenthetem, hogy az ismert történész állítása nem felel meg a valóságnak.

2018. január 25. 13:36
Kónya Imre
Vendégszerző

Ungváry Krisztián „A Fidesz pártfegyelméről – Válasz a kommentárokra” című cikkében azt állítja, hogy Antall József miniszterelnök az ügynökmúltjukkal zsarolta volna Torgyán Józsefet és Csurka Istvánt.

Az események tanújaként kijelenthetem, hogy az ismert történész állítása nem felel meg a valóságnak.

Nézzük a tényeket!

Torgyán József esetében a helyzet a következő volt: mint ismeretes, a Kisgazdapártban szinte folyamatosan belső harcok folytak. Ennek része volt az ügynökmúlttal való vádaskodás is. Az FKGP elnöksége úgy döntött, felkéri Antall Józsefet, hogy az elnökség minden tagja kapja meg a saját személyét érintő állambiztonsági iratokat. Ezeket a kormányfő utasítására az érintett szervek kigyűjtötték, majd mindenki névre szólóan megkapta a saját iratait egy borítékban. Torgyán József megjelent ugyan a többiekkel együtt a miniszterelnöknél, de a borítékját nem volt hajlandó átvenni. Így a többiek megerősítve látták a korábbi híreszteléseket, hogy Torgyán ügynök volt.

Ezek a tények, de hol van itt a zsarolás?

De nem csak Torgyánt, Csurkát sem „zsarolta” a miniszterelnök, miként azt Ungváry Krisztián állítja. Itt az történt, hogy az MDF radikális gondolkodású tagjai létrehoztak egy úgynevezett nemzetpolitikai csoportot, amelynek Csurka is tagja volt. Megalakulásukkor egy nyilatkozatot tettek közzé, amelyet a csoport minden tagja aláírt. Ebben többek között az szerepelt, hogy közöttük nincs sem volt MSZMP tag, sem volt III/III-as.

A következő frakcióülésen Antall kijelentette, hogy ez utóbbi állítás nem felel meg a valóságnak.

Ezt követően Csurka István részletesen megírta a Magyar Fórumban a beszervezése történetét. A beismerést valószínűleg Antall kijelentése váltotta ki, de ez aligha tekinthető zsarolásnak. Annál is inkább, mert Csurka az esetből „jól jött ki”, hiszen a cikkből kiderült, hogy milyen kényszer hatására szervezték be, és az is, hogy a beszervezési nyilatkozatot ugyan aláírta, de senkiről és semmiről sem jelentett. Egyébként Torgyán szintén csak aláírt, de jelentést ő sem adott.

Mindebből az is következik, hogy Antall József már csak azért sem „zsarolhatta” Torgyánt és Csurkát, mert nem is volt mivel zsarolnia őket.

Lehetne azt mondani, hogy Ungvári Krisztián a tények pontos ismerete nélkül fogalmazta meg az állítását, bár egy történész esetében ez sem lehet mentség. De itt erről sem lehet szó, hiszen az itt leírt tényeket a közelmúltban – akkor is az ő állítására reagálva – egy interjúban nyilvánosságra is hoztam. Nehéz elképzelni, hogy az interjú rá vonatkozó részét Ungváry Krisztián ne olvasta volna.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2018. január 31. 14:05
DE, tény-és tárgyszerűen: A külügyminisztérium akkori gazdasági főigazgatóját azért küldték el, mert szerintük csurkista volt. Nem volt ez igaz amúgy, de az senkit nem érdekelt a döntéshozók közül!
gyaloggos
2018. január 31. 14:03
"Antall nem zsarolta sem Torgyánt, sem Csurkát " SENKI nem is gondolta ezt komolyan! Szerintem Ungvári Krisztián sem!
egy genetikusanalattvaló
2018. január 27. 23:20
Kónya csak azt nem tudja, hogy a tényeket a füttyös történész és elvtársai határozzák meg, legyen szó múltról vagy jelenről. Az igazság és valóság nem nem zavarja őket.
Rike
2018. január 27. 13:06
"mert nem is volt mivel zsarolnia őket." Annál nagyobb disznóság a "zárt boríték!" Le kellett, no mindegy. Értelmes ember érti
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!