A migráció igazi lehetőség

2018. január 25. 07:19

El kell fogadnunk és tudatosítanunk kell a migrációval járó előnyöket, amelyek sokszor feledésbe merülnek a nyilvános vitákban.

2018. január 25. 07:19
Antonio Guterres
Népszava

„A migráció erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. A migránsok nagy része törvényesen él és dolgozik. Ugyanakkor a migráció politikai feszültségek forrása is lehet, valamint emberi tragédiákhoz is vezethet, amikor a diszkriminációval és túlkapásokkal szembesülő elkeseredett emberek az életüket kockáztatva indulnak útnak.

A demográfiai nyomás és a klímaváltozás hatására valószínűsíthetően a következő években tovább folytatódik a migráció. A nemzetközi közösségnek viszont van választási lehetősége. Dönthetünk arról, hogy a migráció a jólét és a nemzetközi szolidaritás forrása legyen, vagy pedig az embertelenség és a társadalmi súrlódások szinonimája.

Első ízben tárgyalnak a kormányok az Egyesült Nemzetekben egy migrációról szóló átfogó nemzetközi megállapodásról. Az egyezmény formailag nem szerződés lesz, és nem jelent kötelezettségeket az államok számára. Ehelyett egyedülálló lehetőséget biztosít a vezetők számára, hogy a migránsokat övező káros képzetek ellen fellépjenek, és egy közös jövőképet fogalmazzanak meg arról, hogy miként tehető a migráció elfogadhatóvá mindenki számára.Ez egy sürgős feladat. Nemrég a rabszolgaként eladott migránsokról szóló videó mutatta meg, hogy mi történhet akkor, amikor a tömeges migrációt nem kezeljük hatékonyan.

Miként vethetünk véget ezeknek az igazságtalanságoknak? A gondolkodásunkat három alapvető szempontnak kell irányítania. Elsőként el kell fogadnunk és tudatosítanunk kell a migrációval járó előnyöket, amelyek sokszor feledésbe merülnek a nyilvános vitákban.

Ugyanis a migránsok mind a befogadó, mind a származási országaik működéséhez nagymértékben hozzájárulnak. Olyan munkákat is elvállalnak, amelyeket helyi munkaerővel nem lehet betölteni. Sok feltaláló és vállalkozó van közöttük. A migránsok közel fele nő, akik a jobb élet és munkalehetőségek reményében vándoroltak el. A migránsok által a származási országukba hazautalt összeg tavaly majdnem elérte a 600 milliárd amerikai dollárt, amely háromszor több a fejlesztési segélyek összegénél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. január 26. 07:02
Volt egy barátom a Pászti Laci, ő most azt mondaná: A migrációnak csak egy hátránya van, hogy nincs semmi előnye.
józan paraszti ész
2018. január 25. 23:45
Nem kellene ezt a sóhivatalt (ENSZ) megszüntetni?
Negue
2018. január 25. 21:36
ANTONIO GUTERRES "A migráció igazi lehetőség" Úgy látom a valóságot még hírből sem ismeri!!! Kérdezze meg az utca emberét Németországban, Svédországban, Belgiumban, Hogy mennyire érzékelik ezeket az "igazi lehetőséget"? Mert az agysebészeket, meg a feltalálókat , de még a nemszeretem munkára foghatókat is, be lehetett volna hozni, (mint ahogyan azt tették is évtizedeken keresztül), normálisan ellenőrzötten, papírokkal ellátva, nem pedig ráereszteni Európára egy megszálló tömeget, és abból mazsolázgatni a számukra megfelelőt! A többi, akivel meg nem tudnak mit kezdeni, majd szétosztásra kerül a kvóta rendszerben. BAROM ÁLLAT IDIÓTÁK!!! (Ha meg nem azok, akkor egy háborúnak vagyunk részesei, és elszenvedői, amikor ellenséges ideológiát képviselő népcsoportokkal "békésen" megszállják Európát! Ennek a folyamatnak csak az európai országok népei vethetnek véget. Ha még marad idejük!
luzitanxaver
2018. január 25. 18:20
Az a vicc, hogy az öreg ravaszdi úgy csúsztat, hogy közben nem hazudik - és ezt használja fel aztán egy általános, "a migráció csakis szép és jó" konklúzióra. Azzal, hogy mindenkit egy kalap alá vesz, nagyon durván felnagyítja a mintát, hiszen ugyanúgy beszél az Ausztráliában dolgozó német gasztroenteorológia-professzorról, mint az írás-olvasás tudományával Cottbusban épp ismerkedni kezdő afgán kecskepásztorról. Csak hát mindezeket a nagyon diverz egyéni történeteket (amik között ordító különbségek vannak úgy motiváció, mind intergrációs képesség/hajlandóság és főleg legalitás szempontjából) egyként emlegetni elég komoly aljasságot feltételez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!