Visszatérés

2017. december 31. 09:35

Magyarországra visszajönni: szar. Jeges felismerése annak, hogy nem változott semmi három hónap és huszonhét év alatt.

2017. december 31. 09:35
Tóta W. Árpád
HVG

„Sokat mesélek a fiamnak a nyolcvanas évekről, amikor én voltam ekkora. Arról, ahogy kifelé tárultak a kapuk. Ahogy ujjal kezdtünk mutogatni a piacon grasszáló szovjet tisztekre. Ahogy a hatalom visszavonult, és beismerte, hogy a zöldséges jobban ért nála a kereskedelemhez, és a tanár a tanításhoz. Ahogy rácsodálkoztunk arra, hogy a hanyatló Nyugaton mennyivel jobban élnek az emberek – sőt boldogabban. De azért boldogok voltunk mi is, mert egyre biztosabb volt, hogy odafelé tartunk, és ez lesz a jövőnk.

A jövő logikus volt. Szerveződött az ellenzék, mindjárt több táborban, sátrakban és az éledező nyilvánosságban mondta a magáét. Tudtuk, hogy az egypártrendszernek vége lesz, és onnantól a felszabadult nép millió hangon mondja el, mi fáj neki. A politika pedig kénytelen meghallani, és úgy rendezni, hogy ne fájjon. Hiszen az egész rendszerváltás lényege az volt, hogy a hatalmat korlátok és keretek közé szorítjuk, hogy többé ne kelljen félni tőle.

Nem számoltunk azzal, hogy jön a sárkányfűárus. És előbb úgy tesz, mint aki hallja, mi fáj, sőt meg is tudja oldani – aztán azon kezd dolgozni, hogy ne hallatsszon többé, mi fáj. Hogy ne legyenek más hangok, ne legyen sajtó, lehetőleg sátrakban ülésező ellenzék se legyen. Ne maradjon sehol egy árva millió forint, amiből másként gondolkodók ennivalót vehetnek a hatalom jóváhagyása nélkül. És ne legyen ételosztás se, hiszen itt senki sem éhezik.

Aki éhezőket etet, az kisebbségi véleményt képvisel, miszerint az illetők éhesek. Magyarország oda érkezett meg, hogy a kormány álláspontjával ellentétes megszólalás nemkívánatos. Csak a többségi véleménynek van helye. Így annak sincs, hogy meg kéne előbb számolni azt a véleményt, hátha mégsem többségi.

Ide visszatérni nem büszke gyönyörűség. Magyarországra visszajönni: szar. Jeges felismerése annak, hogy nem változott semmi három hónap és huszonhét év alatt. És talán száz év alatt sem fog.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. január 02. 13:45
Ebbe az egész hatalmasnagy "szövegelés konglomerátumban" a LEGESLEGNAGYOBB POZITIVUM az, hogy tótavé szarul érzi magát itthon. No, akkor rendben vagyunk. VAN REMÉNY!!!
annamanna
2018. január 02. 13:07
Magyarország 500 éve is teljesen más volt, mint Ausztria. Pontosabban a magyarok mentalitása volt teljesen más, mint az osztrákoké, és ezt a cikket 500 éve is ugyanígy meg lehetett volna írni. Pontosabban meg is írta egy osztrák zsoldos, aki részt vett a mohácsi csatában, és nem győzött bámuldozni a magyarok mentalitásán. https://mult-kor.hu/cikk.php?id=5564 Ez csak egy kis részlet belőle: "És ha kúthoz érkeztünk és húzni akartunk belőle / a magyar asszonyok megtagadták tőlünk a vizet annyira kiéheztünk / hogy a mezőn a pocsolyából ittuk a vizet / míg csak nem értünk Németországba."
2018. január 02. 08:00
Tóta W visszatért Magyaroroszágra és szarul érzi magát. Mi tehet ilyenkor egy országát szerető magyar ember. Megszégyenülten elodalog, vagy kimondja a nyilvánvalót.Tóta W szar- ember,Tóta W munkásságával egyetemben egy nagy szar. /érdekes azért kölykét itt neveli/
Akitlosz
2018. január 01. 19:38
A többpártrendszernek nem jelenti azt, hogy a nép millió hangon mondhatja el, amit akar. A néhány párt elmondhatja, de a nép millió része nem. Illetve elmondhatja, otthon a fürdőkádban vagy esetleg a szomszéádnak, de jelentősége nincsen. A többpártrendszernek sok értelme nincseen, ha némelyik párt mind egyforma. Hiába a temérdek párt, ha ugyanazt képviselik, cserében amit a jelentős része nép akar azt viszont egyetlen párt sem képviseli.. Pl. közvetlen államfőválasztás, halálbüntetés. De pl. a szavazók 19% nem akarja, hogy Magyarország EU tag legyen. Ezt az álláspontot egyik párt sem képvislei, pedig 19%-nyi szavazó az már egy jó erős, dobogós közepes pártra elég. Szóval továbbra sincsen demokrácia, nem a többség dönt közügyekben, hanem csak a parlament a kormány utasítása alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!