Pólusváltás előtt

2017. december 28. 07:35

Mindenki jobban járna, ha a tartósan 5 százalék alatt tanyázó pártok nem szőnének irreális álmokat.

2017. december 28. 07:35
Bodnár Lajos
Népszava

„Hosszabb távon Magyarországon mégis inkább a pártkoncentrációnak kedvez a jelenlegi egyfordulós választás. Nemzetközi kitekintésben, történelmi tradíciókkal ugyan színesíthető a kép, de a valósághoz közelebb áll, hogy maga az egyfordulós rendszer termeli ki fokozatosan a két póluson nyugvó politikai váltógazdálkodást. Márpedig, ha ezt kiinduló pontként elfogadjuk, máris könnyebb megérteni a magyar (szélső)jobboldal, a Fidesz és a Jobbik élet-halál harcát…

Ugyanakkor a demokratikus oldalon sem hagyható figyelmen kívül az ellenzéki pártokkal szemben támasztott társadalmi elvárás. Épp a kormányváltás sürgető igénye követelné meg a szélesebb összefogást, ami mintegy előkészíti a demokratikus pártok integrációját. Beleértve a küszöbön álló pólusváltást is: az újabb felmérések tükrében mintha máris ebbe az irányba mutatnának a számok, a tendenciák…

Mindenki jobban járna, ha a tartósan 5 százalék alatt tanyázó pártok nem szőnének irreális álmokat. A parlamenti küszöb fölött teljesítő demokratikus pártokkal egyezségre jutva saját megmaradásukat is jobban szolgálnák. Mert ha az egy gyékényen áruló két jobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik láthatóan utolsó vérig tartó harca az egyéni választókerületek zömében kioltja egymást, reális esély nyílik a győzelemre és így a választási rendszer gyökeres reformjára is. Ha úgy tetszik, ez lenne a népakarat demokratikus finomhangolása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. december 28. 17:56
Bodnár elvtárs ismeri a magyar-nyelvtant .Abban is a FELTÉTELES MÓD használatát. Csak ebben a formában fogalmazza meg gondolatait. A KIJELENTŐ MÓDHOZ nincs bátorsága!! Nyilván lát valami nagy tehetetlenséget.
Bástyaelvtárs
2017. december 28. 17:23
Nem rossz gondolat. A fél ország kormanyvaltast akar. Ehhez kell okos politikat folytatni a még ellenzeki partoknak, h egy fele menjen ez a választoi akarat. 32% elég ebben a nyomorult elbaszott rendszerben a parlamenti tobbséghez.
ThunderDan
2017. december 28. 16:38
"Mert ha az egy gyékényen áruló két jobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik láthatóan utolsó vérig tartó harca az egyéni választókerületek zömében kioltja egymást, reális esély nyílik a győzelemre és így a választási rendszer gyökeres reformjára is. " :DDDDDDDDD Ez hülyébb, mint Kéri László és Lengyel László együttvéve. :))) "a Fidesz és a Jobbik láthatóan utolsó vérig tartó harca " Hülyegyerek, az ún. Jobbik a ballib szavazózkra hajt szinte csak és kizárólag... immár több mint két éve. :))) Ha van utolsó vérig tartó harc, az az ún. Jobbik és a ballib között zajlik - a második helyért.
Mich
2017. december 28. 13:20
Így igaz: Mindenki jobban járna, ha a libsi-bolsi-náci KATYVASZ pártjai nem szőnének irreális álmokat (hanem becsületes ellenzéki munkába fognának...)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!