A csillagát nekije!

2017. november 23. 18:14

Már-már világvége-hangulat uralkodik a közéleten, mintha az említett érdemrend nélkül nem érne semmit az élet.

2017. november 23. 18:14
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Néhány napja folyik a hangos sivalkodás erdélyi magyar politikai (és nem csak) berkekeben, amiért a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága úgy határozott, megvonja Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől a magas állami kitüntetést. Úgy felháborodtak egyesek, mintha mondjuk az autonómiát vonták volna meg. Már-már világvége-hangulat uralkodik a közéleten, mintha az említett érdemrend nélkül nem érne semmit az élet… Na jó, elismerem: sokat nem ér, de nem az érdemrend esetleges megvonása miatt.

 
Már akkor sem értettem, miért a ragaszkodás egy erdélyi magyar ember részéről a hasonló állami kitüntetésekhez, amikor Tőkés Lászlótól vették azt vissza. Méghozzá államelnöki rendelettel. Azt még érteni vélem, hogy a volt püspök azért perel, hogy minél tovább húzza-nyúzza az ügyet, mert mégiscsak önmagát járatja le ama állam, amely ily könnyen kéri vissza a babarongyot. Amilyen a becsületbírósága, olyan maga az érdemrend – gondolhatnánk. Továbbá: valahogy mintha ilyen és ehhez hasonló kitüntetést nem lenne szabad elfogadni. És egyébként is: aki adja, annak a fontosabb! Merthogy a hasonló állami érdemrendeket többnyire nem valós érdemek, hanem az éppen aktuális politikai széljárás, érdekek szerint osztogatják – elsősorban a hatalom önigazolásaként.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. november 23. 20:59
Ez legyen a románok szégyene, hogy ilyesmit művelnek magyar politikusokkal csak azért, mert azok magyar politikusként viselkednek. Tőkés László tekintélyén nem hiszem, hogy bármit is csorbítana ez a magyarok szemében, a Kelemen Hunor tekintélye viszont biztos, hogy sokat nő. Ha nem a románoknak akar megfelelni, hanem a magyaroknak. De mondjuk azt még mindig nem értem, hogy hogy várhatják el a románok a romániai magyar politikusoktól, hogy együtt ünnepeljék velük trianont.
Öreg
2017. november 23. 19:03
Álljon meg a menet! Tőkés a romániai forradalom beindításáért- ha mond valamit Temesvár- kapta a kitüntetést, ahol Ő és a családja is életveszélyben volt. A kitüntetés elvétele miatt azért tiltakozott, mert ha annak az okát elfogadja, akkor elfogadja a szólásszabadsága megvonását. Kelemen Hunor büntetése pedig az erősödő magyar érdek képviseletnek szól. Nem a kitüntetésért kell vitázni, hanem az okokat nem szabad elfogadni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!