GMO és szabadságharc

2017. november 12. 09:28

A Monsanto példája ismét igazolja: a szabadságharc legfeljebb a politikai szájkarate szintjén létezik.

2017. november 12. 09:28
Bodacz Péter
Magyar Nemzet

„Nincs sok fogódzó tehát annak kezében, aki szeretné megérteni, miért áll ki hazánk egy ellentmondásos megítélésű cég vélhetően egészségre káros terméke, azaz piaci érdekei mellett. Különösen a 2011-ben elfogadott alaptörvény és annak szellemisége ismeretében. Az alkotmány ugyanis rögzíti, a magyar mezőgazdaságnak genetikailag módosított élőlényektől mentesnek kell lennie. Ennek ellenére a Monsanto magyarországi leányvállalata épp húsz éve aknázza ki a kedvező vállalati környezet adta lehetőségeket: tavaly 34 milliárdos nettó bevételt ért el, idén pedig továbbterjeszkedett Bábolna környékén – mutyigyanús körülmények között.

A Monsanto példája azonban ismét igazolja: a szabadságharc legfeljebb a politikai szájkarate szintjén létezik. Az »elmúltnyolcévben« ugyanis nem csökkent a multiknak való kitettségünk; az uniós forrásból megvalósuló térkövezések, kilátótornyok, út- és vasútépítések mellett ugyanis szinte kizárólag az adókedvezményekkel és állami támogatásokkal teletömött nemzetközi nagyvállalatok tevékenysége érhető tetten a különböző nemzetgazdasági statisztikákban. És sajnos csak azokban, a hasznot ugyanis rendszerint hazaviszik. Ezzel szemben a munkahelyek bő 70 százalékát biztosító – kényszerből vagy megszokásból kiskapuzó – kkv-szektort sem morálisan, sem gazdaságilag nem sikerült gatyába rázni. 

Aki kényszer szülte helyzetről beszél, és Sorost, a szocikat vagy az uniót okolná, azokat hadd emlékeztessük: 2005–2010 között 111,7 milliárd, 2011–2016 között 165 milliárd forint ment a multiknak. 24 300, illetve 25 ezer munkahelyért cserébe. Jó hír, hogy a kedvezményezettek jobbára autót és nem a népességfogyást serkentő vegyszert gyártanak.”

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2017. november 12. 18:43
Aki hiteles információkra kíváncsi, itt nézelődjön: "A növényi géntechnológia értékelését illetően mindkét „oldalon” igen sokan dolgoztak és küzdöttek meg egy-egy karakterisztikus ponton. Az alábbi 2006-os történetben például a 13. ábrán látható szervezetek és személyek játszottak vezető szerepet. Közülük a szakmai fórumok szervezésében kétségtelenül én jártam elől, de a politikusi körökben Ángyán József tevékenysége volt a meghatározó. Ő volt az, aki a sikeres parlamenti nyílt nap után kormánypárti és ellenzéki képviselők széles körével – Csáky András (MDF), Ékes József (Fidesz), Font Sándor (Fidesz), Gusztos Péter (SzDSz), Herbály Imre (MSzP), Jakab István (Fidesz), Kis Zoltán (SzDSz), Medgyasszay László (KDNP), Molnár Béla (KDNP), Nagy Andor (KDNP), Orosz Sándor (MSzP), Schvarcz Tibor (MSzP), Szanyi Tibor (MSzP), Karsai Péter (MDF) és Pettkó András (MDF) – jegyzett, konszenzusos országgyűlési határozatot terjesztett a Ház elé. Ez az elsöprő szavazati többséggel elfogadott határozat – ami a második Gyurcsány-kormány idején született – a mai napig a hazai GMO-sktratégia alapdokumentumának tekinthető. A Magyarországon történtek az európai eseményekre is érdemi hatással voltak." https://darvasbela.atlatszo.hu/2016/06/15/hosszu-tavu-politikai-dontes-elso-parlamenti-nyilt-nap-a-gmo-rol/
formaegy
2017. november 12. 18:37
"Ennek ellenére a Monsanto magyarországi leányvállalata épp húsz éve ..." No akkor díszes Magyar Nemzet! Hogy is van ez? 20 éve minden magyar törvénynek megfelelnek (ellenőrzések hada stb.stb.) a gazdák meg vannak elégedve (Berecskereki leírta a fontosabbakat, nem akarom ismételni) csak érdekes mód Péterkének a M.N.-nél valahogy most szúrt szemet! Talán Simicska akar új vállalkozásba kezdeni??? Akkor mondd azt te elvtelen senki, ne hazudozz össze-vissza. Az a fránya jobbikos Vonába fektetett pénz csődöt mond, egyre messzebb taszítja a vezííííííííred zsíros fazekát, és most a vetőmag kereskedésre akarja váltani maradék pénzét?)))))))) Nem fog menni! Aki most támadtok, mindenki meg van vele elégedve maximálisan. Szerencsétlen M.N. Próbálkoztok. Mindent bevetettek, és azt nem veszitek észre, hogy a "Kálmán Olga stílus" egyre mélyebbre taszít benneteket. Egyre hiteltelenebbek, hazugabbak vagytok. Szánalmasak!
aleb19
2017. november 12. 18:37
es nefeldkezzunk el : a magyar valosag tovabbra is az, hogy a magyar berek szanalmasan alacsonyak ...es a neolibsi fidesznyikek szandekosan leszoritjak erre a tipikus pelda , hogy az allam kb500.000.000 azaz otszaz milliocska herdalt el magyarul nem beszelo szerb/ukran bevandorlok kulfoldi toborzasi koltsegere nehany honapja
aleb19
2017. november 12. 15:12
a magyar valosag tovabbra is az, hogy a magyar berek szanalmasan alacsonyak ...es a neolibsi fidesznyikek szandekosan leszoritjak erre a tipikus pelda , hogy az allam kb500.000.000 azaz otszaz milliocska herdalt el magyarul nem beszelo szerb/ukran bevandorlok kulfoldi toborzasi koltsegere nehany honapja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!