A politikai függőségben élő magyar foci a saját fejlődését teszi lehetetlenné

2017. november 27. 12:17

De az nem baj, sőt jó, ha a futball nagyobb figyelmet kap, beépül a magyar társadalompolitikai modellbe, ez valóban a modern magyar nemzettudat és büszkeség része lehet. Interjú.

2017. november 27. 12:17
Becsey Zsolt
Magyar Nemzet

Az Orbán-kormányok prioritásként tekintenek a sportra, s azon belül a labdarúgásra. Erről miként vélekedik? Hallott-e olyanokról fideszes körökben, akik mindezt ellenezték?

Ellenzői irányról nem hallottam. De az nem baj, sőt jó, ha a futball nagyobb figyelmet kap, beépül a magyar társadalompolitikai modellbe, ez valóban a modern magyar nemzettudat és büszkeség része lehet. Az már probléma, hogy a politika belépett a professzionális klubvezetők helyére. Ugyanis azokat, akik a pénzt adják (taóadományozók, szponzorok, monopol- és állami tulajdonú szolgáltatók) nem lehet elválasztani a politikától, vagyis nem fognak a pénzükért maximális teljesítményt követelni. Meg lehet azt magyarázni, hogy részükről ez piacilag szükséges marketinglépés, de az összefüggések nem tudják ezt alátámasztani. Egyetértek például azon elképzeléssel, hogy a közpénzek felett rendelkező politikusok ne lehessenek klubtulajdonosok vagy klubvezetők. Emiatt nem is jönnek komoly külföldi befektetők, hiszen azok olyan versenytisztaságot várnak, mint amilyen Angliában vagy Skóciában van, ahol simán negyedosztályba soroltak egy csődbe jutott Portsmouth-t vagy Glasgow Rangerst… míg nálunk még a fegyelmi bizottság többmércés döntései is megmosolyogtatók.

A társasági adó 2011 óta jelent segítséget sok egyesületnek, ugyanakkor túlzott kényelmet is ad. A rendszer az írás elkészültekor még csak kétéves volt, ma már hat. Mit gondol e támogatási forma szerepéről a magyar sportban? 

Pozitív, hogy az infrastruktúra fejlődött, és rengeteg fiatal játékos került be a sportág vérkeringésébe, de rosszul lett megoldva az ösztönzés. Szakmai és nem pénzügyi ösztönzést kellett volna megvalósítani a liga, illetve a klubtulajdonosok felé, hogy minél több magyart építsenek be. Ugyan a Magyar Labdarúgó-szövetség beszállt, és fizet azon első osztályú csapatoknak, amelyek minél több fiatalt szerepeltetnek, ám amennyire érzékelem, ez nem biztos, hogy sikeres, a magyar fiatalok több pénzt zsarolnak ki mindennemű többletteljesítmény nélkül… A rendszerbe kerülő pluszpénz, amely több csatornán (Szerencsejáték Zrt., MTV, taó, MLSZ) keresztül érkezik, automatikusan ki van adva. Céltartalékot kéne létrehozni, s a többletpénzek nagy részének átutalását feltételhez kötni – például növekedést kell elérni a ténylegesen megjelenő nézőszámban vagy a klubcsapatok nemzetközi szereplésében.

A taó egyik árnyoldala, hogy fejnehézzé tette a klubokat, csak erre számítanak…

Persze, mert a taó miatt nem áramlanak magánszereplőktől piaci bevételek a klubokhoz. Most hallottam az egyik kiváló specializált közgazdász elemzését arról, hogy a közpénzek nem beemelnek magánforrásokat – amelyek idővel a közpénz helyébe lépnének –, hanem kiszorítanak szponzori magánpénzeket a fociból. Végső soron a futball marketingpiaci látványszakma. Mindebben az államnak csak pozitív, ösztönző szerepet kellene betöltenie, nem pedig közvetlen szponzorként megjelennie. Ezáltal ugyanis torzulnak a versenyviszonyok. Nem független piaci kérdés, hogy melyik csapatnál jelenik meg taópénzzel egy nagyobb nyereségű cég. Nem értem teljesen, hogy a jó célú rendszer versenyszempontból miként tud így működni. Igaz, az Európai Unió mindezt jóváhagyta, ami fontos, de a valódi eredmény kulcsa itthon van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. november 28. 00:03
"Utáltam a Fradit, de profiként igent mondtam, csak az érdekelt, hogy a pályán lehessek. Azonban a vezetőség behívatott, és mondták, hogy ha a fizetésemből leadok 100 ezret, akkor kezdő leszek, ha nem, ülök a padon. Nem vagyok madár, az utóbbit választottam." "És ha már itt tartunk: nyílt titok, ahol sok a szerb, ott a játékosok visszaosztanak a fizetésükből az edzőnek. Az egyik fővárosi klubban annak idején kilenc szerb légiós volt, ebből egy-kettő volt kezdő, a többi a padon csücsült. Megérte nekik, kaptak ötezer eurót, abból kétezret leadtak az edzőnek, aki odahozta őket, mindenki jól járt." https://mno.hu/foci/vaczi-zoltan-korrupcios-halo-szovi-at-a-magyar-futballt-2418512
Mich
2017. november 27. 22:25
Geci/Gennyes Lali focija..., az az igazi...
yanoo
2017. november 27. 17:07
A futballt tönkretette a globalizmus és az Unijó ( Bosmann-szabály).A pénz néhány tőkeerős klubnál koncentrálódik, ezzel tönkretéve a kontinens nemzeti bajnokságait.Ez nem csak magyar probléma, a tőkeszegény Közép-európai bajnokságok ugyanabban a cipőben járnak.Nincsenek nézők, unalmas bajnoki meccsek, képzetlen focisták, ( mert a jobbakat már 16 évesen viszik nyugatra). De ugyanez van a holland fociban, belgában, írben, skótban, stb....Persze van néhány fellángoló kivétel, például a mentalitásuk miatt a horvátok, szerbek, bosnyákok ki tudnak nevelni fiatal tehetségeket, de ők sem a hazájuk bajnokságában futballoznak.Minket sújt még a rémes mentalitásunk, a futball korrupciója, a politika rátelepedése a futballklibokra, stb.... Szerintem hagyni kéne ( az egyébként szintén végtelenül korrupt) UEFÁ-t a fenébe és egy közép-európai futballigát alakítani, országonként 3-4 csapattal.Érdekesebb és szerintem látogatottbb lenne egy Legia Varsó, Rapid, Sparta Praha, Partizán, stb meccs például a Fradi ellen, mint egy Balmazújváros-Mezőköved pártcsörte. Közép-európai csapat ritkán jut be a BL csoportkörbe és a nagy pénzt ott lehet leszakítani, akkor meg minek?
kizökkentidő
2017. november 27. 15:43
A magyar foci nem sport hanem bűnözés és ebben a politikusok nyakig benne vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!