A legfőbb ideáról

2017. november 28. 13:21

Az a vád, hogy az MSZP neoliberálissá vált volna, teljesen alaptalan. Szándékok és kényszerek szorításában kell kormányozni egy országot.

2017. november 28. 13:21
Veres János
Népszava

„A 2008-as nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság kitörése után a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány, hasonlóan más országok felelős kormányaihoz, szándéka és programja ellenére hozott megszorító intézkedéseket, amelyek, bár a lehető legkisebb mértékben, de mégis érintették a legalsóbb rétegeket is. Kétségtelen, hogy a pártelnök-miniszterelnök a szükségesnél nyitottabb volt a neoliberálisnak nevezett kényszerintézkedések befogadására – ami nem mellékesen liberális koalíciós partnerünk alapvető gazdaságpolitikai hitvallása volt –, ám az a vád, hogy az MSZP neoliberálissá vált volna, teljesen alaptalan.

Egy hajó útvonalát nemcsak az elérni szándékozott cél, hanem a viharos szelek és a tenger áramlásai is befolyásolják. Szándékok és kényszerek szorításában kell kormányozni egy országot is. A politika nem a teljes és korlátlan önmegvalósítás terepe, s a szükséges kompromisszumok a jövőben sem fogják mindig és mindenképpen lehetővé tenni bármiféle demokratikus párt számára, hogy a számukra ideális, „vegytisztán” baloldali, konzervatív vagy egyéb gazdaság- és társadalompolitikát valósítsák meg. Valószínűleg Bismarcknak van igaza: a politika a lehetőségek művészete.

A Magyar Szocialista Párt az Orbán-rezsim legyőzésére készül. Nem egyedül, hanem a többi demokratikus párttal – baloldaliakkal, liberálisokkal, konzervatívokkal, zöldekkel, stb. – közösen. Az új rendszerváltáshoz, a IV. Magyar Köztársaság megteremtéséhez mindegyikünknek be kell látnia, és ezt választóinkkal is tudatosítanunk kell, hogy közös választási sikerünk csak önkorlátozó kompromisszumok árán érhető el. Mint ahogy közös kormányzati-rendszerváltó sikerünk, azaz a NER lebontása sem képzelhető el ilyen kompromisszumok nélkül. És ez nem feladása saját értékrendünknek, szellemünknek, identitásunknak, hanem éppen ellenkezőleg: hiteles igazolása közösen vallott legfőbb ideánknak, a demokrácia iránti elkötelezettségünknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. november 29. 20:13
Veres elftárs a továbbdolgozó nyugdíjasokra rábaszott havi 50.000 Ft-s plusz adó az 2007-január 1-én lépett életbe ugyanígy a továbbdolgozó a 62 évet el nem érő nyugdíjasok fél éves nyugdíj elvonása is. Akkor még előszelesem volt a válságnak vagy ti már előre tudtátok?
u.cserkész
2017. november 29. 12:51
Na, ez a szerencsétlen is előkerült. Ide (Mandiner) már mindenkit beengednek??
akiaki
2017. november 28. 22:23
a komcsik nem tudnak már kihullani?
írmag
2017. november 28. 18:35
"Szándékok és kényszerek szorításában kell" a saját gyerekeidet nevelned, mielőtt a magyarság ügyeibe kontárkodnál. (időnként nézz tükörbe!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!