A lázadás éve? Igen.

2017. október 25. 18:41

A liberális jelöltek tavaszi győzelme tehát legfeljebb pirruszi győzelem volt.

2017. október 25. 18:41
Lánczi Tamás
Mozgástér

„Az év első felében a liberálisok örömittasan veregették vállon egymást: Emmanuel Macronnal és Mark Ruttéval minden marad a régiben. A nyugat-európai euroszkepticizmus megtestesítői – Marine Le Pen és Geert Wilders – leszerepeltek a választásokon, Trump pedig úgysem bírja sokáig. Ismét bebizonyosodott – gondolták – hogy a liberalizmussal szembeni minden kísérlet eleve kudarca van ítélve.

Aztán jött az ősz és a kijózanodás ideje. A német, osztrák és cseh választások eredményeit már sehogy sem lehetett a liberalizmus győzelmeként értelmezni. Persze, ha jobban belegondolunk, akkor a holland és a francia voksolást sem. Mark Rutte győzelmi receptje ugyanis nem volt más, mint a bevándorlásellenes Szabadságpárt politikájának másolása – egy az egyben. Hollandiában úgy győzött a liberalizmus, hogy ideiglenes antiliberálisnak tettette magát. Ami pedig a franciákat illeti: Marine Le Pen az elnökválasztás második fordulójába jutva négy millióval több francia szavazatát tudhatta magáénak, mint öt évvel korábban, miközben Macron minden idők legnépszerűtlenebb francia elnöke. Ráadásul az 50-es évek óta fennálló francia pártrendszer végérvényesen összeomlott.  A liberális jelöltek tavaszi győzelme tehát legfeljebb pirruszi győzelem volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. október 26. 06:22
azért még nem biztos, h álló fasszal kéne forradalonmról beszélni, mert most egy jelentéktelen poszt komcsi országban nektek tetsző jelölt nyert. (akik mellesleg nem tud kormányt alakítani ahogy most kinéz) A másik g nagy csúsztatás, h egy napon emlegeted a francia német holland "piruszi" liberális győzelmek jelentőségét az osztrák vagy cseh jobboldali győzelmekkel mintha egy súlycsoport lennének....
Fideath
2017. október 25. 21:43
Azt bírom ebben a Láncziban hogy ő elvileg egy politikai elemző, tehát ha valakinek akkor neki kellene semlegesnek, pártatlannak lennie és felülről, objektívan szemlélni a politikai eseményeket és elfogulatlanság nélküli elemzéseket készíteni. Ehhez képest Lánczi nemhogy az objektivitás legapróbb elvárásait nem tartja be, hanem mint a kínai bólogató madár, felmondja betűről-betűre a legszutykosabb kormánypropagandát. A politológia mélypontja, a szakmaiság pofánköpése ez a fanatikus aktivista Lánczi.
madarasi.abel
2017. október 25. 20:20
Lánci, legalább ne emlegetnéd ezt a lázadást. A potrohoz úgy besült ezzel a jóslatával, hogy azóta ő is inkább kussban van :)
turáni sólyom
2017. október 25. 19:51
"..Ausztriában ügyesen taktikáztak a volt kormánypártok" Na, persze.... A szocik minden idők legrosszabb eredményét érték el. A legmocskosabb Zöldek be se jutottak a Parlamentbe. Tényleg ügyesek voltak....!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!