Ukrán nyelvtörvény: a megoldás, ami a magyaroknak és Kijevnek is jó

2017. október 10. 18:26

Ukrajnának elemi érdeke, hogy EU-s szomszédjai támogassák a területén zajló hibrid háborúban.

2017. október 10. 18:26
Fiala-Butora János
Index

„Ha az elfogadott törvényt valóban a tájékozatlanság motiválta, akkor van esély a megoldásra. A hatékony ukrántanításban érdekelt ukrán politikusok, a kisebbségek és anyaállamaik között ebben a kérdésben nincs érdemi ellentét. A vitát ebbe az irányba kell terelni, mert ez az egyetlen lehetséges platform, amin az ukrán kormány kompromisszumot tud kötni. Egyetérteni velük az ukrán nyelvtudás fontosságában és ennek egy más, hatékonyabb módját felajánlani, ami nem jár a kisebbségi nyelvű oktatás korlátozásával, minden érdekelt fél számára győzelemmel érne fel. Ha azonban a törvény nacionalista értelmezéséből indulunk ki és azt olvassuk a fejükre, nekik is nagyon kis manőverezési lehetőségük marad – az ukrán állam vélt vagy valós érdekeit lesznek kénytelenek szembeállítani a külföldi nyomással. Ez nem egy könnyű helyzet belpolitikai szempontból, és nem jó alap a további nemzetközi együttműködésre sem.

Gyakran felhozott érv a törvény kapcsán, hogy az valójában az orosz oktatás, nem a többi kisebbség ellen irányul. Ez annyiban igaz, hogy az oroszok még rosszabbul járnak (az orosz nyelvű közép- és felsőoktatási rendszer felszámolása egyébként a kisebbségvédelmi egyezmények nagyon durva megsértése, de ez nem tárgya ennek a cikknek), de ez nem igazolja a törvénynek a többi kisebbségre kifejtett negatív hatását. Ukrajnának elemi érdeke, hogy EU-s szomszédjai támogassák a területén zajló hibrid háborúban – éppen ezért volt nagy meggondolatlanság a részükről alapos egyeztetés nélkül ilyen formában elfogadni az oktatási törvényt, amely bár elvi lehetőséget biztosít a kisebbségi oktatás megőrzésére, ezt szűken, kivételként és nem főszabályként fogalmazza meg, és nem biztosít rá kellő garanciát. Ez a szöveg azoknak az ukrán nacionalistáknak az érdekeit szolgálja, akiknek célja nem egyszerűen a jobb ukrántanítás, hanem a kisebbségi oktatás korlátozása és a kisebbségek beolvasztása. Reménykedjünk benne, hogy a nemzetközi szervezetek véleményének hatására az ukrán kormány is belátja ezt, és hajlandóak lesznek a törvény módosítására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. október 11. 09:13
Nem "hibrid" haboru zajlik, hanem polgarhaboru. A legjelentosebb nemzeti kisebbseget probaljak az ukrok kiirtani. Ha sikerul nekik, a tobbire is sort keritenek.
pppp
2017. október 11. 08:52
szerintem az ukrán nyelvtörvénynek az használna a legtöbbet, ha Magyarország határos lenne Oroszországgal.
szancso
2017. október 11. 05:26
Addig, amig az USA és az Unió áll a fasiszta Csokisenkó mögött, nem lesz változtatás. Maga a polgárháború is részben a rögtön mehozott nyelvtörvényük miatt robbant ki.Szívesen látnék egy statisztikát, hogy hány lengyel, magyar, román, bulgár, stb. "ukrán" hagyta ott a "demokratikus" Ukrajnát, na meg arról is, hogy mi mindenre tette rá a kezét az USA és az Unió a bankok és a multik nevében.
Bigbeeeee
2017. október 10. 22:50
A friss szlovák állampolgársági törvény értelmében - Európában egyedülálló módon - megfosztják állampolgárságuktól mindazokat, akik felvesznek egy másik állampolgárságot. Ez a Fiala-Butora nevezetű tirpák eme velejéig fasiszta törvényt számos publikációjában nevezte jogszerűnek. Erre a Magyar Tudományos Akadémia felvette a fizetési listájára...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!