Mostohatestvér-háború

2017. október 16. 11:38

A magát a szélsőjobb felé lavírozó Fidesz és a szélsőjobbról érkező, középre húzódó Jobbik törzs-szavazótábora közelebb áll egymáshoz, mint sokan gondolnák.

2017. október 16. 11:38
Bodnár Lajos
Népszava

„Majd minden közvélemény-kutatást megnyer, mégis szinte retteg, hogy elveszítheti a jövő évi választást: e látszólagos paradoxon jellemzi a mai kormányzópártot. Ám ha a választási rendszer belső logikáját tüzetesebben megvizsgáljuk, a miértekre is megkaphatjuk a választ. A »tettes« ugyanis nem más, mint maga az egyfordulós rendszer. No meg az ebből fakadó dilemmák.

A második forduló eltörlése ugyanis csaknem lehetetlenné tette az időhúzó taktikázást. A politikai pártoknak tanácsos úgymond előre hozni a szövetségkötést. Épp úgy, mint – bármily ridegen hangzik is –  a választási ellenféllel való leszámolást. De amíg a demokratikus ellenzék inkább az előbbiben érdekelt, a Fidesz és a Jobbik egymás lejáratásával múlatja az időt.

Ennek oka, hogy a magyar politikai paletta sajátosan háromosztatú. Névleg ugyan három politikai tábor verseng a mandátumokért, azonban e három valójában csupán kettő. Értékrendjét tekintve a magát a szélsőjobb felé lavírozó Fidesz és a szélsőjobbról érkező, középre húzódó Jobbik törzs-szavazótábora közelebb áll egymáshoz, mint sokan gondolnák. Gyakorlatilag csak egymástól rabolhatnak szavazatokat, és kizárólag egymás rovására erősödhetnek. Ezért üti-vágja ma egyre látványosabban egymást a két párt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. október 16. 20:06
Bodnár elvtárs kontraszelektált újságíró. Semmit nem konyít a szakmához. Tévedései (hazugságai) annyira átlátszóak, hogy senkit nem tud vele átverni. Ezen kívül a cikkel: 1. A Fidesznek nem árt. 2. A Jobbiknak nem árt. 3. A baloldalnak nem használ.
pemetecukor
2017. október 16. 16:57
Ajánlanám a szerző figyelmébe: "Tisztelt baloldali Honfitársaim" minden további részéről csak szóf...sás.
Anonymtalan
2017. október 16. 16:02
Hülye! Nem a Fidesz ment szélső-jobbra, hanem a Jobbik akar balról előzni.
Zsolt75
2017. október 16. 14:44
Hát igen. Sajnos nem tudjátok kivárni a második fordulót a Jobbik elé térdeléssel. Szopóálarcot felvenni, egy, kettő, há....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!