Che, az újrahasznosított forradalmár

2017. október 09. 23:13

Miközben az üzlet kereskedelmi céljaira sajátítja ki Che Guevarát, egyszerre fel is oldozza őt bűnei alól.

2017. október 09. 23:13
Arnaud Benedetti
Figarovox

„A cheguevarizmus egy fogyasztói termék, mely identitásjelölőként szolgál egész nemzedékek számára, akik egy ideális én után kutatnak. Che a burzsoának minősített társadalmi rend áthágásának konfekció-kiadása, mely a »sztárosodás« azon jellemzőit ölti fel, melyek elválaszthatatlanok a látvány társadalmától és a szórakozástól, mellyel a nyugati fogyasztásorientált ember eltelni igyekszik. Ennek a lázadónak üzleti értéke van; képének elüzletiesedése útján rögzül halála után a népi felkelés új hősének, a bolivari egzotizmus és a bolsevik akaratelvűség elegyének sztenderdje.

Azáltal, hogy Che képét a kapitalista marketing kódjaihoz igazítják és banálissá teszik, egyidejűleg méregtelenítik is azt, megfosztják erőszakos, totalitárius jellegű durvaságaitól, hogy egy forradalmi rocksztár felszentelt figuráját kínálják fel. Jimi Hendrix, a Beatles és a Rolling Stones korában egy rocksztár nem lehet rossz.

Az ikonikus átlényegítés, miközben elfogadhatóvá teszi, újra is hasznosítja annak a személyiségét, aki a kubai forradalmi bíróságok könyörtelen irányítója volt. A burzsoá kereskedelem egészen odáig megy, hogy meglágyítja legelszántabb ellenségeinek vonásait. (...) Álmokat adnak el a baby-boom-nemzedék tagjainak, hogy – a kereskedő kapitalizmus régi jó fogásait alkalmazva – átsegítsék őket a konzumerista materializmusra áttért társadalomba. Ebből a szempontból Che az első forradalmár, akit a kapitalista társadalom újrahasznosított. Kereskedelmi céljaira sajátítva ki őt az üzlet egyszerre fel is oldozta bűnei alól!

Ernesto Rafael Guevera bűvöletes képének valószerűtlen sorsa a biznisz diszkrét bájának megtérített hatvannyolcasok tökéletes metaforája. A forradalmat és az üzletet csupán egy hajszál választja el...”

Arnaud Benedetti a Sorbonne kommunkációtörténettel foglalkozó professzora. Che Guevarát ötven éve, október 9-én végezték ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2017. október 10. 16:38
Eszerint Che Guevarát még nem sikerült annyira befeketíteni, hogy ne lehessen árú-védjegy, de igyekeznek. Talán azért, mert még emlékeznek a Batista diktatúra nem éppen emberbaráti ténykedésére. Talán álljon itt Kennedy véleménye: Úgy vélem, hogy nincs ország a világon, beleértve a gyarmati uralmon belül minden olyan országot, ahol a gazdasági gyarmatosítás, a megalázás és a kizsákmányolás rosszabb lett volna, részben az országom politikájának köszönhetően, mint Kubában a Batista-rendszerben. Elfogadtam a Fidel Castro által a Sierra Maestra-ban megfogalmazott kijelentést, amikor indokoltan felszólított az igazságosságra, és különösen arra törekedett, hogy megszabadítsa a Kubát a korrupciótól. Még tovább fogok menni: bizonyos mértékig olyan, mintha Batista az Egyesült Államok számos bűne megtestesülése lenne. Most meg kell fizetnünk azokat a bűnöket. A Batista-rezsim ügyében egyetértek az első kubai forradalmárokkal. Ez teljesen világos.
puszika
2017. október 10. 11:34
Nem csak az üzlet kedves Benedetti. Mindenki aki feltűnési viszketegségben szenved!!!!!!
reginaaolsen
2017. október 10. 08:37
Jó, jó! Értem én. De azért a lényeg mégiscsak az, hogy fiatalon ment el, még nem volt cinikus, mint az idősebb és tapasztaltabb párttársak. Rajta kívül nincs egyetlen komancs vezető sem a kommunizmus egész történetében, aki mártírhalált halt volna az eszméiért. Kereste a halált, tényleg nem félt tőle. Krisztus alak. És ahogy krisztusból szupersztárt csinált a kapitalizmus, így belőle is az lett. Ez a dolgok rendje.
yanoo
2017. október 10. 07:06
Ez egy nagyon jó írás.Sosem értettem ezt a Che-mániát.Én nem is hendrixhez vagy a Rolling Stones-hoz hasonlítanám, hanem inkább Mansonhoz. Mindkettő szadista gyilkos és mindkettőből kereskedelmi sikereket lehet csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!