Lombikprogram: Istenem, nagy köszi a tudományért!

2017. szeptember 01. 09:30

A hívők sokasága érzésem szerint nem utasítja el a megtermékenyítés e vitatott formáját. Szeretem az egyházamat, ez a világ legjobb közössége – csak nem Európában működik a legjobban.

2017. szeptember 01. 09:30
Szalma György
Mandiner

Nyár végével egy egész nemzet elkezdett gondolkodni a lombik-dilemmákról. Én is. Nővérem Facebook-vitája ihletett meg, ő megengedő véleményt fogalmazott meg a témával kapcsolatban. Egy időben ő maga is a klerikális reakció tagja volt (jelentem, feljelentem), tehát nem teljesen idegen tőle ez a világ. Azonban az is lehet, hogy beszervezték, és ez a liberális álláspont egy egyházellenes aknamunka részéről. Nem ő lenne az első ilyen. Egyébként zsidó-keresztény párbeszédet kutat – jJellemző, hogy erről az oldalról fúj a szél. 

Volt az a Jézus nevű személy (ugye emlékeznek rá?), ő egy jámbor alak volt, amolyan isteni valaki. Sok jót el lehet róla mondani, én imádom – de hogy normakövető lett volna, vagy a törvényeket betűre betartotta volna, nos, azt nem. A farizeusokkal is a törvények miatt vitázott vég nélkül. Odáig ragadtatta magát, hogy szombaton gyógyított, összeszűrte a levet mindenféle alakokkal, és sorolhatnánk, mivel vétett még a törvények ellen, tele van vele az Újszövetség. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az írott törvényekkel kissé laza volt a viszonya, ő az emberek érdekét tekintette irányadónak.

Én azt gondolom, hogy bizonyos esetekben töredékes a tudásunk, és azért ítélünk szigorúbban a kelleténél. Isten adta a tudományt is, azt a lehetőséget, hogy uraljuk általa a világot. Persze itt nem az atom háborús felhasználására vagy a vegyi fegyverekre gondolt. Sokkal inkább arra, hogy az anyagi világ gyarlóságait módunkban áll megjavítani, kiküszöbölni. Valljuk be, ez egy jó ötlet volt,

Istenem, egy nagy köszi a tudományért is. 

A püspök úrnak pedig azt ajánlom, hogy állítson össze egy fontossági sorrendet a legégetőbb ügyekben. Ez segít majd abban, hogy amikor úgy érzi, fel kell hívnia a hívek figyelmét a keresztény erkölcsöt veszélyeztető dolgokra, akkor nem huszadrangú kérdések kerülnek előtérbe, hanem valós problémák. Emelje fel a szavát, kérem, a belga fegyverkereskedelem ellen, ne adjanak el több fegyvert Afrikába, különben mehetnek az egyházból a pereputtyukkal együtt. De még lennének ötleteim, tele egy spirálfüzet az égetően fontos kérdésekkel; a lombik dolgot egy szalvétára írtam és már nem tudom, hova tettem. 

Arra pedig ugye senkit nem kell emlékeztetnem, hogy az egyház tanítása szerint a lelkiismeret az egyik legmagasabb fórum, ahol az ember megvitatja az erkölcsi kérdéseket, illetve hogy az egyház iránymutatásnak tartja a hitérzéket (Sensus fidei, a keresztény közösség tagjainak a keresztény élet igazságaira vonatkozó lelki ösztöne, amellyel azok tisztaságát érzékeli. A Krisztus-hívőket a Szentlélek tanítja és vezeti be a „teljes igazságba”. Ezt a részt egy tanulmányból nyúltam, szemrebbenés nélkül).

Eszerint a hívek hite, amit a hívek jónak és igaznak tartanak, az iránymutatónak számít az egyház számára is. A hívők sokasága pedig érzésem szerint nem utasítja el a megtermékenyítés e vitatott formáját.

Szeretem az egyházamat, ez a világ legjobb közössége – csak nem Európában működik a legjobban. 

Összesen 306 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2017. szeptember 02. 12:24
Amúgy - mivel a Biblia az orákulum - kérnék ide idézetet, miszerint a mesterséges megtermékenyítés tilos az Úr szerint! A cölibátust is kitalálták, ami nagy hátránya az Egyháznak! A Bibliából nem levezethető!
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 02. 09:40
"Szeretem az egyházamat, ez a világ legjobb közössége – csak nem Európában működik a legjobban." Akkor már csak annyit árulj el, Gyurikám, te muszlim vagy, vagy izraelita?
Sulammit
2017. szeptember 01. 18:54
Figyelmedbe ajánlom, Szerdahelyi Miklós szemlézett cikkét. http://mandiner.hu/cikk/20170901_szerdahelyi_miklos_katolikus_lombik_irgalmaskodo_papok_frusztralt_parbeszed_es_egy_logikus_tipp_a_nepesedespolitikara#commentanch6042315
Sulammit
2017. szeptember 01. 18:22
Én pedig azt ajánlom neked Gyuri, hogy gyakrabban olvasd a Szentírást. "Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában. Ezért mondom nektek: ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába. Mt 5,17-20 Kérni, kérhetsz egy püspöktől, de NE! ajánlgass, pláne ne úgy, hogy az élet védelmét huszadrangúnak nyilvánítod. Téves lelkiismeret, aggodalmaskodó lelkiismeret, sőt lelkiismeretlenség is van. Ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!