Merkel meggyengült

2017. szeptember 26. 09:03

A kormányalakítás folyamata sokkal bonyolultabb, mint bármikor korábban a szövetségi köztársaság történetében.

2017. szeptember 26. 09:03
Kiss J. László
Magyar Idők

„A kisebbségi kormányzás a stabilitási kultúrájáról ismert Németországban nem része a politikai kultúrának. Mindez azt jelenti, hogy a német politika történetében a tartományi választásokat követően először országosan is a hármas koalíciók időszaka következik el, amely egy bonyolultabb és sérülékenyebb politikai rendszer működtetését jelenti. A dolgok mai állása szerint nem tűnik egyszerűnek a Zöldek és az FDP álláspontjának egy koalíciós keretben történő összeegyeztetése. Az FDP a klímapolitikában a piacgazdaság elveinek érvényesítője, és Brüsszelből – nem kevésbé Párizsból –nézve euroszkeptikus pártnak számít, amely Macron francia elnök integrációs terveit is kritikusan értékeli.

A választások szembetűnő következménye, hogy Merkel parlamenten belüli mozgástere szűkebb lesz, mint a megelőző parlamenti ciklusban, és a kormányalakítás folyamata sokkal bonyolultabb, mint bármikor korábban a szövetségi köztársaság történetében. Ez bizonyára késleltethet számos döntést, köztük az Európa-politika várható kezdeményezéseit is.

A megelőző nagykoalíciós időszakban a CDU/CSU az SPD-vel a szavazatok 67,2 százalékát szerezte meg, és ezzel a parlamenti helyek 80 százalékát birtokolta. Emiatt ebben a ciklusban a számában megfogyatkozott ellenzék jogait külön kellett szabályozni annak érdekében, hogy egyáltalában képes legyen gyakorolni ellenőrző szerepét. A nagykoalíció munkáját jelentős többsége mellett az a körülmény is megkönnyítette, hogy a kormánynak egy olyan érzékeny területen, mint a menekültpolitika, nem volt tulajdonképpeni ellenzéke, ezért Merkel a menekültkérdést nem bocsátotta szavazásra a Bundestagban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2017. szeptember 27. 07:02
Jó szórakozás lesz majd nézni a cirkuszt, ami egy CDU-FDP-Zöldek koalíciótól várható. Jöhetnek a migránsok, de csak napelemmel kaphatnak áramot, és kötelező lesz egyetemre járniuk?
tevevanegypupu
2017. szeptember 26. 13:19
Kíváncsi vagyok hogy bír a zöldekkel meg a német szdsz-szel..nyilván sehogy. CDU-nak annyi..Kár, hogy nem most mentek tönkre, négy évük még van ahhoz, hogy mindent legázoljanak és megsemmisítsenek..
Csigorin
2017. szeptember 26. 10:25
"a kormánynak egy olyan érzékeny területen, mint a menekültpolitika, nem volt tulajdonképpeni ellenzéke, ezért Merkel a menekültkérdést nem bocsátotta szavazásra a Bundestagban" ami epp ezert orbitalis hiba volt. Nem szavaztatni le olyasmit ahol biztos lett volna az eredmeny nemhogy hiba de egyenesen hulyeseg.
illiberator
2017. szeptember 26. 10:01
"a kormánynak egy olyan érzékeny területen, mint a menekültpolitika, nem volt tulajdonképpeni ellenzéke, ezért Merkel a menekültkérdést nem bocsátotta szavazásra a Bundestagban" Eredményes vadászatot Afd!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!