A győztes: Emmanuel Hollande

2017. május 03. 17:41

Mindenesetre az a tény, hogy Macront ilyen sikerrel fel tudták építeni – szemben mondjuk Bajnai Gordonnal vagy Mario Montival –, baljós képet fest a francia nemzet szellemi-lelki állapotáról.

2017. május 03. 17:41
Krómer István
Magyar Idők

„A nyílt választási csalást, amit Jelcin esetében az oly demokratikus Nyugat diszkréten félrenézve több alkalommal is elnézett, ön, fájdalom, nem alkalmazhatta, viszont bevetette a friss erő trükköt. Ez kétségkívül némi nagyvonalúságot, belátást igényelt öntől, annyi realitásérzéket, amennyi az ön legnagyobb potenciális ellenfelében, Francois Fillonban az ön szerencséjére nem volt meg.
 
S hogy az információs tér feletti uralom meg a tömegmédiumokban való jelenlét túlsúlya mi mindenre képes, azt mindennél fényesebben bizonyította, ahogy független, friss erőként sikerült eladni azt az Emmanuel Macront, aki gazdasági és pénzügyi tanácsadóként, valamint az Élysée-palota főtitkárhelyetteseként nemcsak az ön elnöki stábjának meghatározó tagja volt, de gazdasági miniszterként konkrét felelősséget viselt azért a megszorító politikáért (üzletbarát reformok), amely miatt önnek nulla esélye maradt az újrázásra.
 
Az, hogy ezek után éppen őbenne látták a Hollande-korszak trükkös átmentésének zálogát, sok mindent elmond pártja szocialista karakteréről. Amiként az is, hogy a párton belüli (érthető) elégedetlenséget megtestesítő Benoit Hamonnak, pártja hivatalos jelöltjének az előválasztáson aratott győzelme után milyen leplezetlenül fordítottak hátat az ön miniszterei és a szocialista elit prominensei. Mert szép dolog a demokrácia, ha a demosz azt akarja, amit az oligarchikus elit, ha nem, hát vessen magára.
 
Mindenesetre az a tény, hogy Macront ilyen sikerrel fel tudták építeni – szemben mondjuk Bajnai Gordonnal vagy Mario Montival –, baljós képet fest a francia nemzet szellemi-lelki állapotáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. május 04. 21:43
„A nyílt választási csalást, amit Jelcin esetében az oly demokratikus Nyugat diszkréten félrenézve több alkalommal is elnézett, ön, fájdalom, nem alkalmazhatta," De alkalmazták a választási csalást. A külföldön élő francia állampolgároknak kettő szavazólapot küldtek ki. Ami után a belügyminiszter sietett leszögezni, hogy ez a "hiba" nem befolyásolja a választás érvényességét, tehát nyilvánvalóan ők csaltak szándékosan. Véletlenül ilyen nem fordulhat elő.
Akitlosz
2017. május 04. 21:40
"Mindenesetre az a tény, hogy Macront ilyen sikerrel fel tudták építeni – szemben mondjuk Bajnai Gordonnal vagy Mario Montival –, baljós képet fest a francia nemzet szellemi-lelki állapotáról." Akad magyarázat. Franciaországban ők vannak hatalmon, Macron Hollande embere. Míg Bajnai felépítésekor nem voltak itt hatalmon. A hatalom sokat segít az ilyesmiben. Például ki tudták lőni a versenyből az egyik fő vetélytárs Fillont, amit ellenzékből nem tudtak volna így megtenni. Csak a hatalom tud mindenféle ügyészségi kamu nyomozást elrendelni teljesen véletlenül éppen a választási kampányok idején. Le Pennel is ezt csinálták. A hatalom mindig szereti felhasználni az "igazságszolgáltatást" a konkurencia csökkentésére, a hatalma megvédésre. Az, hogy egyáltalán bárki más is el mer indulni az államfői posztért a hatalommal szemben már eleve felségárulás és régen simán lefejezték az ilyeneket, ha nem sikerült nekik győzniük.
Biedermann
2017. május 04. 18:52
A francia politikai elit mindent,de tényleg mindent megtett,hogy Le Pen ne nyerhessen,ezt tették az osztrákok és teszik majd a németek is.Európának lőttek,vagy végleg,vagy ideiglenesen.Ez a Macron azt fogja csinálni az országgal,amit megérdemel,de azt a cirkuszt,ami a választások után jön,nem szeretném Magyarországon látni
Rockpapa
2017. május 04. 16:31
Tegnap láttam a Monaco-t focizni.11-ből 8 fekete afrikai,vagy arab.Rohadtul ellustultak.Minden szar melót elvégeztetnek a harmadik világbeli migránsokkal. Annak viszont ára van.Egyedül a kelet Európai cigányokat nem tudják munkára fogni.De az még senkinek sem sikerült 700 év alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!