„A nagy kelet-európai húsverseny azért is remek dolog, mert nekünk, magyaroknak részt sem kell vennünk benne, mégis élvezhetjük a gyümölcseit. Legalábbis abban az esetben, ha nyitottak vagyunk más népek kultúrájára.
Ezen a ponton tüstént közbevethető: mi az, hogy nem vagyunk érintettek?! Van gulyáslevesünk, pörköltünk, tokányunk, a rántott húsról nem is beszélve. Vitatkoznék ezzel, hiszen nem véletlenül használtam a kelet-európai kifejezést. A mi húsaink meggyőződésem szerint inkább közép-európaiak, a sorozatomban korábban megénekelt rántott hús például minden vitán felül az. Nem bonyolult ezt eldönteni. Aki nyársakat használ, az a mesés Kelet embere, aki olyan edényeket, amelyeknek űrtartalmuk van, az a racionalista Nyugat felé ácsingózik. Ebből amúgy a magyarok geopolitikai kihívásai is levezethetők, de ezen a ponton meg is torpanok, mielőtt túl veszélyes vizekre eveznék. A fölött a nüansz fölött meg elsiklok elegánsan, hogy mivel és hogyan sütjük a szalonnát.
Hadd térjek vissza Kelet-Európához és a húsokhoz, amelyek versenyeznek tehát a maguk módján. A földrajzi távolság ezen a téren is sokat számít, de az még inkább, hogy a kultúra házhoz jön-e vagy sem. Arra utalok, hogy napjaink meghatározó jelensége a legéletrevalóbb konyhák világhódító hadjárata. Ami korántsem a minőségen múlik. Messzire ne menjek, a rengeteg kínai büfé esetében kifejezetten mókás lenne minőséget emlegetni. Vagy szomorú. Ahogy vesszük. Ám ez a kategória nem érdekel ezúttal bennünket, egy tökéletes dolgokra koncentráló szövegben nincs okunk pepecselni vele.
Házhoz jönnek ugyanakkor a törökök is, akiknek a húsokhoz is bőven van közük, azzal együtt, hogy az ő vendéglátóipari egységeik által prezentált színvonal is roppantul egyenetlen. Ami kevésbé egyenetlen, ám általában tisztességes teljesítményt nyújt terítékükön, az pont a kebab, de csakis a sis és az Adana. Ezek kevésbé igényes helyeken is vállalhatók, egy a fontos, hogy lemondjunk a buta és sok köretről. Tőlük aztán csupán egy macskaugrás a Közel-Balkán a pljeskavicával és a csevappal, illetve Románia a miccsel. Ezeket ma már mindenki ismeri – aki nem, az burokban él –, a verseny igazi favoritja mindazonáltal még hiányzik a listáról. A bajnokról még nem esett szó.
Ami nem más, mint a saslik. Megint megtorpanok egy pillanatra. Okvetlenül leszögezendő: mindazoknak a képződményeknek, amelyeket hazánkban sasliknak vagy rablóhúsnak neveznek bizonyos étlapokon és kerti grillezésekkor, semmi közük az igazihoz. Igazinak kizárólag az titulálható, amely az Olga és Wladimir Kaminer által oly szellemesen megénekelt nagy szovjet fazékban született. Származási helye a Kaukázus, édestestvére a sis kebab, és mind a mai napig csodálkozom, hogy képtelen karriert csinálni a valaha volt birodalom határain kívül. Mellesleg az említett szovjet fazék további kiemelkedő tartalmaihoz hasonlóan, amilyen a pelmenyi, a plov, az okroska, az olivier, a cseburek és a többi. A borscs is maximum félig kivétel. Miért nem törnek át ezek, nem tudom. Az ukrán–magyar határnál koppannak egyet, és ácsorognak ott tanácstalanul. Talán az a nyavalyás vasfüggöny tehet róla. Meg persze a majom Putyin!