Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Macron után sem dőlhet hátra nyugodtan a globális elit

2017. május 11. 11:24

A politikai és gazdasági elit az Atlanti–óceán mindkét oldalán továbbra is azzal hitegeti magát, hogy nincsen gond vagy aggódnivaló, hiszen a populizmus egy átmeneti kellemetlenség.

2017. május 11. 11:24
Daam Alexandra
Danube Institute

„»A globális elit úgy gondolja, hogy nyeregben ül. Rég tévedtek ilyen nagyot« – véli Damon Linker a The Weekben megjelent írásában.

A demokraták és Hillary Clinton azzal hitegetik magukat, hogy valójában ők nyerték meg a választásokat vagy legalábbis így történt volna, ha Putyin vagy az FBI igazgatója, James Comey nem avatkozott volna be. Közben meg a republikánusok elégedetten paskolgatják egymás vállát, hiszen mégiscsak ők ülnek kormányon szövetségi és állami szinteken egyaránt. A nyugati centrista erők viszont fellélegezhettek, ugyanis Emmanuel Macron győztesen került ki Marine Le Pennel szemben a francia választások második fordulójában.

A politikai és gazdasági elit az Atlanti–óceán mindkét oldalán így továbbra is azzal hitegeti magát, hogy nincsen gond vagy aggódnivaló, hiszen a populizmus egy átmeneti kellemetlenség. Ezen körök szerint fenn kell tartani a jelenlegi rendet, csupán egy-két helyen szükséges egy kicsit megbabrálni a gépezetet, de közben semmiféleképp sem szabad engedni a rasszista és xenofób erőknek.

»És mért is gondolnák máshogy? Ők azok, akik a legtöbbet merítenek a globális meritokráciából – ami nyilván már önmagában bizonyítja a kialakult rend értékességét« – véli Linker. A jól képzett, városokban élő réteg sokat dolgozik, rengeteg pénzt visz haza magával, amit aztán pazar módon elkölt. A probléma viszont abban rejtőzik, hogy amerikaiak, franciák vagy britek egyre nagyobb száma ezt csak kívülállóként szemlélheti, és úgy gondolja, hogy egy igazságtalan és korrupt rendszer húzódik meg mögötte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. május 11. 11:58
"A jól képzett, városokban élő réteg sokat dolgozik, rengeteg pénzt visz haza magával, amit aztán pazar módon elkölt." Ez mar reg nem igaz altalanossagban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!