Ezért nem engedheti Amerika a CEU-t

2017. április 05. 11:04

Az amerikai külföldi egyetemek hálózata rendkívül fontos az Egyesült Államok globális befolyása szempontjából.

2017. április 05. 11:04
Zsuppán András
Válasz.hu

„A világban körülbelül 60 külföldi amerikai egyetem működik, többségük a CEU-hoz hasonlóan alapítványi formában, vagyis magánintézményként. A magyar kormány most rácsodálkozott arra, hogy a CEU mögött nem áll egy komplett otthoni, amerikai felsőoktatási intézmény, hanem tényleges tevékenységet csak Magyarországon végez. Ez azonban teljesen bevett gyakorlat, a külföldi amerikai egyetemek jelentős része hasonlóan működik.

A külföldi amerikai egyetemek között olyan nagy múltú, tekintélyes tudományos intézmények vannak, mint a párizsi és a római amerikai egyetem, vagy athéni American College. Ezeket elsősorban azért hozták létre és tartják fenn, hogy a nemzetközi kulturális és szellemi életben Amerika zászlóshajói legyenek. Van azonban egy olyan köre az amerikai intézményeknek, amely sokkal barátságtalanabb közegben tevékenykedik és a jelentősége is nagyobb. Különösen fontosak geopolitikai szempontból a közel-keleti amerikai egyetemek (Kairó, Bejrút, Kabul, Kuvait, Dubaj, Abu Dhabi, Szulejmánijja) – ezek az intézmények garantálják azt, hogy a stratégiailag kiemelten fontos régióban legyen nagyobb számban Amerika iránt barátságos, a nyugati eszmékre fogékony értelmiség. Az amerikai intézmények legalább valamennyire ellensúlyozhatják a nagyon elterjedt népi Amerika-ellenességet.

Hasonló szerepe van – ha kevésbé kiélezett körülmények között is – a Kínában, Közép-Ázsiában (Biskek), a Távol-Keleten és Közép-Amerikában létesült egyetemeknek.

Ha innen nézünk rá a CEU-történetre – márpedig a washingtoni külügyminisztériumban valószínűleg innen nézik – kifejezetten veszélyes próbálkozás az, amit a magyar kormány csinál. Ha a CEU-t könnyen ki lehet ebrudalni egy kis közép-európai államból, a világon elég sok helyen regisztrálhatják a tényt, hogy Amerika nem védi meg a felsőoktatási hálózatát. Nehéz elképzelni olyan szuperhatalmat, ami ezt szó nélkül eltűrné, főleg akkor, ha az akció mögött esetleg orosz befolyásszerzési törekvéseket érzékelnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. április 05. 20:41
uuuuuuuuuunnnnnnnnnnnnnnnnnunnnunununununnuunuu
szkeptikus
2017. április 05. 14:37
Logikusnak látszik. Ha jól belegondolunk, minden ország valamilyen mértékű "nagyságra" vágyik, és nem szívesen adja fel meglévő pozícióit - és ez nem ördögtől való. Magyarországon is lehet erre példát találni, a horvátok nagyon szeretnék visszaszerezni szuverenitásukat az INA felett. És Magyarország sem kárhoztatható azért, hogy nem adja, a nemzetközi politika már csak ilyen. A világ nem mindig "habostorta".
Mich
2017. április 05. 14:17
...tehát a CIA-val párhuzamos hálózatról beszélsz, simicsicska...?! Nem szabad kimondani...? Félsz, hogy ezután az jön: "...és mi a KAPCSOLAT a CEU és a CIA között?"?!
Mich
2017. április 05. 14:12
Simics védi Sorost - az egyik zakkant milliárdos a másikát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!