A CEU fenntarthatatlan

2017. április 04. 09:23

Orbán és követői nem teljesen alaptalanul gondolják azt, hogy Magyarország nyugati csatlakozása kudarc volt.

2017. április 04. 09:23
Braun Róbert
hvg.hu

„Orbán és követői nem teljesen alaptalanul gondolják azt, hogy Magyarország nyugati csatlakozása kudarc volt. Ebben jelentős a felelőssége Nyugat-Európának és a Nyugat – és a »nyílt társadalom« – kritikátlan barátainak Magyarországon. A rendszerváltás nem csupán a kelet-európai országok Nyugathoz csatlakozását jelentette, hanem a nyugati országok számára jelentős piac megnyílását olyan időszakban, amikor a korábbi külső egyenlőtlenségek fenntartása geopolitikailag már nem vagy csak nagy költségekkel volt lehetséges. A rendszerváltás a Globális Délről visszahúzódó vagy kiszorított nyugat-európai országok számára a geopolitikai erősödés mellett a negatív externáliák – alacsony munkabérek, olcsón megvásárolt piacok, gyártási „offshoring”, a támogatások és tőkebefektetés bumeráng vagy visszaható hatásai – exportját és (épp a szabad tőke- és munkaerő-áramlás miatt) egy újabb jelentős gazdasági növekedés potenciálját hordozta. Ez a 2008-as válságig, és a digitális gazdasági átalakulás hatásainak áttöréséig jól is működött; hatása azonban ezekben a társadalmakban drámai volt és az ma is.

A ’89 és 2008 közötti működésmód fenntartásához ugyanakkor a nyugati vállalatok és politikusok bizony azokat az eliteket támogatták, melyek ezt a helyzetet elfogadták, rosszabb esetben saját jól felfogott érdekükben kiszolgálták. Társadalmi értelemben ennek a politikának a következménye már a Fidesz 2010-es hatalomátvétele előtt is jelentős – a szegények felől a felsőközéposztály irányába mozgó – „perverz újraelosztás” (Ferge), a multinacionális vállalati középosztály és a járadékvadász (Nyugat-hű) elit támogatása volt. (Ez persze nem sokat változott, csak más ideológia mentén történik ma.)

Ma már én is látom, hogy ez – melyben nekem is volt szerepem – hibás volt; egy öntudatos, értékeit, geopolitikai céljait világosan megfogalmazó, nemzeti érdekeit védő és nem járadékosságra építő politikai elit irányítása mellett Magyarország másutt tarthatna – anyagi, fejlettségi és geopolitikai helyzetét nézve és a jelenlegi politikai elit hatalomra kerülése tekintetében is.

Ám többről van szó. A nyugat-európai vállalatok örömmel vettek részt a korrupciós játékokban, tolták az adó- és járadékelkerülés hasznát a helyi kisvállalkozásokra, élvezték a befagyott bérek vállalati hasznát. Ez, akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a neokolonializmus új formája. A helyi értékek alacsony áron való megszerzése, a mobilitás belső csatornáinak és külső mozgatóinak korlátozása, a felzárkózás lassítása. Értem azokat a rendszerváltó eliteket (így elsősorban a Fidesz első és második generációját), akik a rendszer előnyeiből kimaradtak és másodhegedűsi szerepbe kényszerültek. A nyugatiak azt a járadékos elitet támogatták, akik a fordulat utáni neokolonialista rendszer fenntartásában voltak érdekeltek. Mindez rendszerszinten érdekes, ettől még számos kiváló egyéni teljesítmény, értékes élet született. Ha tetszik, ez volt a rendszerváltó eliteknek a nyugati elitekkel kötött új kompromisszuma. Orbánnal ez bukik meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2017. április 05. 09:03
Gondolatolvasókkal nem lehet vitatkozni. Egyébként a " mi volna ha"... meg történelmietlen.
Akitlosz
2017. április 04. 20:25
"a felzárkózás lassítása." Azt annyira sikerült, hogy már negatív felzárkózás lett belőle, azaz további lemaradás. 27 év alatt semmit nem jutott Magyarországon az életszínvonal közelebb az ausztriaiéhoz, hanem még inkább lemaradt.
tango47
2017. április 04. 18:23
Bár maga is tesz rá egy szinte hanyagolható utalást, B.R. vastagon benne volt abban a nyertes csapatban, mely a rendszerváltás szinte egyedüli nyertese volt és mely eladta a nemzeti vagyont aprópénzért, csak a saját jólétéért. Azt hiszem ezen egy őszintének tűnő cikk megírása nem változtat.
megfejtô
2017. április 04. 17:19
Mèg akkor is ha a szerzô valòban megpròbàl nem fingani mikor fingik ès nem teljesen sikerül az objektivitàs sem, nos mèg akkor is azt el kell ismerni, hogy így esetleg tudnànk beszèlgetni az orszàg èrdekèben, kedves vona, guurcsàny, botka meg a többi nonèm troll, a bunkoò sèrtgetès, szemèlyeskedès, bàntàs, lekezelès nèlkül. Mivel erre semmi remèny, egy fecske nem csinàl nyarat, ezèrt majd jöhet a következô kàvè egyèbkènt, köszönjük szèpen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!