Kegyetlen térsége

2017. március 07. 21:35

Az ország északi csücskében, a hivatalosan is „Kegyetlennek” nevezett mikrotérségben jártunk, ahol nem okos telefonokról, hanem sült krumpliról álmodnak a gyerekek.

2017. március 07. 21:35
Doros Judit
Népszava

„Már nem elég a mosópor vagy a tartós élelmiszer: az ország legszegényebb megyéiben immár tejet és kenyeret osztanak hetente kétszer a rászorulóknak, hogy ne éhezzenek. Az ország északi csücskében, a hivatalosan is »Kegyetlennek« nevezett mikrotérségben jártunk, ahol nem okos telefonokról, hanem sült krumpliról álmodnak a gyerekek.

Harminc-egynéhány asszony álldogál a novajidrányi családsegítő központ udvarán, kopott cipőben, kopott nadrágban, kopott tekintettel. Karjukon csíkos rafiaszatyor, cekker, jobb időket látott füles kosár. El-elnevetik magukat, egymás között évődve valami tegnapi tréfán, ilyenkor kivillan hiányos fogsoruk.

Az asszonyok várnak. Hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön két kiló kenyeret és négy liter tejet osztanak szét minden olyan, legalább háromgyerekes családnak, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 28500 forintot, ahol nem használnak autót, s vállalják, hogy rendszeresen eljárnak az adományért. Aki kétszer egymás után igazolatlanul »kimarad«, az kiesik a rendszerből, s újak lépnek a helyére.

»Kegyetlen«. Elsőre nem is akarom elhinni, de ez a hivatalos neve annak az Encshez közeli mikrotérségnek, ahol most járunk.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. március 08. 21:55
Érdekes, hogy 2010 előtt nem olvastunk ilyenekről a Népszavában: Igaz, ha jól tudom, akkor úgy harcolt a balliberális kormány a gyermekszegénység ellen, hogy iskolatej akciót indítottak (ami egyébként helyes volt!). Ma, amikor gyerekek tízezreit etetik meg naponta főtt étellel ingyen (ami szintén nagyon helyes), akkor nem demagógiát, hanem több objektivitást várhatnánk el az újságíróktól.
Zod
2017. március 08. 11:21
Döbbenetes! Ahogy a jobboldal kormányra kerül a gyerekek rögtön éhezni kezdenek! Gondoljatok csak bele, hogy az a szerencsétlen kisgyermek aki a 2010-es választások után született még egyszer sem evett életében! És nagyon úgy néz ki, hogy 2026, 2030 előtt nem is fog.
puszika
2017. március 08. 10:26
Doros elvtársnő! Netán munka nem akadna/nem közmunka/? Mert arról nem szól a cikk ! Kell ez Botka elvtárs alapjövedelem ígéretéhez! Szánalmas!!
konzervatív átlagpolgár
2017. március 08. 10:14
Persze, tán a szocik alatt garnélát ettek kaviárba mártogatva mi? Ezek nem értik, hogy ezeknek nincs is igényük másra mint ahogyan élnek? Aki cigány és igénye is van a jobbra az már rég kiemelkedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!