Hoppá: van, amiben pártszimpátiától függetlenül is egyetért az „internet népe”

A XXI. Század Intézet októberi felmérésből kiderült, hogy a magyar közösségi média felhasználók számára fontos az emberi méltóság védelme és nem szeretik az álhíreket.

Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja.
„Semmi bajom Benke László »négyszeres olimpiai bajnok Oskar-díjas« mesterszakáccsal, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymesterével. Noha »Oskar-díj« a szakmában nem létezik (főként nem k betűvel), az olimpián meg nem indulnak séfek, de felőlem úgy porítja Laci bácsi a C-vitamin-tablettát, ahogy akarja.
Legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy a sodrófával való gyötrődés helyett egyszerűbb vásárolni egy tasak aszkorbinsavport, ha már mindenáron zabkorpás C-vitamint akar az alföldi túrókrémbe keverni. Nincs kifogásom konyhafilozófiája ellen sem (»A népi hagyományokat őrzöm és gondolom újra«), tőlem építhet piskótalapokból összetákolt sült fagylaltot, kotyvaszthat »könnyed és magyaros spagettitortát«, még a »hupikék törpikék-pizza« sem zavar, bár utóbbit nehezen tudom beilleszteni a hungarikumok sorába. Egye fene! Meg a rajongótábora.
Gondom a szemlélettel van, amely szerint ez volna az igazi magyar konyha. Friss paradicsom helyett ketchup, lestyán helyett vegeta, banán helyett banánpor. És Laci bácsi volna az évszázad magyar szakácsa! A becsületes magyar gyomor ikonja. Mintha Marchal József, Rákóczi János, Dobos C. József, Gundel Károly meg sem született volna.
(...)
Sokkoló a kép, amely Norbi követőinek kommentjeiből kirajzolódik. Azt gondoltuk, hogy a kulináris igénytelenség visszaszorulóban van. De nem! A szakadék – amely a gasztrokádári hagyományokat a korszerű európai táplálkozástól elválasztja – nagyobb, mint valaha. Puff neked, Bocuse d’Or, Michelin-csillag, Gastronomika kongresszus! Nincs gasztroforradalom, nem nőtt fel új szakácsnemzedék, nincsenek minőségi alapanyagok, sem termelői piacok, nincs fenntartható gasztronómia, semmi. Csak Laci bácsi aprít, gyúr és kavar, kirántja még a rántást is, de a petrezselymet mindenképpen.
Nem árt néha kijózanodni.”