Egy olimpiai aláírásgyűjtő naplója

2017. február 24. 07:56

A harmadik, és egyben talán legérdekesebb és leglesúlytóbb tanulsága az elmúlt harminc napnak a lakosságban uralkodó közhangulat megismerése.

2017. február 24. 07:56
Császár Simon Gergely
Reflektor

„A harmadik, és egyben talán legérdekesebb és leglesúlytóbb tanulsága az elmúlt harminc napnak a lakosságban uralkodó közhangulat megismerése. Számtalan olyan kommentet kaptunk járókelőktől, hogy ő támogatja a kezdeményezést, és nagyon szívesen aláírna, de vagy a közszférában dolgozik, vagy fél, hogy a neve és az adatai nyilvántartásba kerülnek, ez pedig az ő vagy a családja állásába, egzisztenciájába kerülhet. A második legtöbbet hangoztatott félelem pedig az volt, hogy úgyis lesz valami machináció a számokkal: a választási bizottság túl sokat talál érvénytelennek, vagy megemelik a szükséges aláírásszámot, vagy egyszerűen nem írják ki a népszavazást, ha összejön a kellő aláírás. Az elmúlt 6 év kormányzási stílusa és attitüdje kitermelt egy olyan választói rétegeit, akik gondolkodásának az alapbeállítása, hogy úgyis elcsalják, machinálják, befolyásolják az eredményt az érdekeik szerint, vagy pedig retorzió éri azokat, akik kinyilvánítják a véleményüket vagy élnek az állampolgári jogaikkal. Ez egyrészt sokat elmond az orbáni rendszerről - rengeteg döntésükkel alapot szolgáltattak erre a félelemre. Nagyrészt pedig nem a támogatás, csupán a retorzióktól való megalapozott vagy megalapozatlan félelem az, ami pozícióban tartja őket. Ez kombinálva a fent bemutatott autoriter demokráciafelfogással igencsak sötét képet fest le a társadalomról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tade7
2017. február 24. 08:33
Az olimpia ellenes aláírás gyűjtés, hosszú idő óta a leggusztustalanabb dolog ami történt. Amit meg most, utána művelnek, arra már nem is igen találok szavakat! Rég akadtam ki ennyire. Pedig ilyen ellenzék mellet, elég magas az ingerküszöböm.
Google
2017. február 24. 08:27
Es ime a voros farok a cikkbol: "az elmult 6 ev kormanyzasa..." Hol volt ez az ujszolott 2002-2010 kozott vajon? Honnan jon ez a nagyfoku onzes, hogy csak az o felelme, csak az o elkeseredettsege szamit, a tobbiek, akiket Gyurcsany, de nemcsak o, hanem az egesz ballib tabor leverni, megsemmisiteni akart, nem szamitanak?
tom hagen
2017. február 24. 08:27
Ezt minek kellett megint iderakni? Ott van pár cikkel lelllyyyebb. Tényleg ennyire nem történik sehol, semmi?!
poverello
2017. február 24. 08:22
Csaászár pajtás a végén azt írja, hogy "visszahozta a mozgalmiság izgalmát" Azért egy egészséges fiatalembernek ma már másra kéne izgulnia... Lehet hogy még zakatolni és csasztuskázni is fognak???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!