A politika brutális

2017. január 18. 08:32

Újra és újra elmondtam különféle magyar kormányzati tárgyalópartnereimnek: túlértékelitek Soros György képességét arra, hogy befolyásolja az Egyesült Államok politikáját vagy az USA választott tisztségviselőit. Interjú.

2017. január 18. 08:32
Colleen Bell
Index

A novemberi amerikai elnökválasztás óta találkozott Orbánnal?

Vele nem, de rendszeresen leülök a kormány képviselőivel, a választás óta is.

Pedig érdekelt volna minket, mi a véleménye Orbánnak Donald Trump leendő elnökségéről.

Önök ugyanolyan jól tudják a hírekből, mint én, hogy rendkívül lelkes és izgatott a következő adminisztráció kínálta lehetőségek miatt.

Gondolja, hogy megalapozott az optimizmusa? Ön és elődei bírálatokat fogalmaztak meg a kormányával szemben, a szólásszabadsággal, a joguralommal, a demokráciákkal kapcsolatos problémák miatt. A Trump-adminisztráció elnézőbb lesz?

Nem tudok a megválasztott elnök leendő adminisztrációjának politikájáról beszélni, de arról igen, hogy a külpolitikánk általánosságban rendkívül értékalapú és konzisztens szokott lenni. 

Hiszek benne, hogy a következő adminisztráció folytatni fogja ugyanezt az utat és elő fogja segíteni a kereskedelmi, biztonsági, rendészeti és más kapcsolatokat. Magyarország egy megbízható és fontos szövetséges a nemzetközi bűnözés és a terrorizmus elleni harcban, és másban is.

Pont azokat a területeket nem említette, amikről az előző kérdésben beszéltünk. Ön szerint azok a csoportok – civilek, jogvédők, kisebbségek vagy a médiaszabadság védelmével foglalkozó szervezetek –, melyek a távozó Obama-adminisztrációval közös értékeket vallottak, most kezdhetnek aggódni?

A véleménynyilvánítás szabadsága, a médiaszabadság, az emberi jogok - ezek mind univerzális, alapvető demokratikus értékek, és sarokkövei a külpolitikánknak. Úgyhogy hiszek benne, hogy továbbra is egy olyan politikára fogunk törekedni, ami elkötelezett ezen értékek fenntartása és támogatása iránt.

Ön tényleg hisz ebben?

 

Igen.

(...)

A Fidesz egyik fő vádja, hogy Soros György liberális politikai célokat támogat ezeken a civil szervezeteken keresztül, melyek így kvázi külföldi ügynökök.

A civil szervezetek alapvetőek bármilyen demokrácia működéséhez, ahogy említettem. Úgy kéne érezniük, hogy megvan a terük ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. Akik arra teszik fel az életüket, hogy egy ügyet szolgáljanak, azokat jó szándék vezérli. Nem külföldi ügynökök, nem a kormányt akarják megbuktatni, és nem a választások kimenetelét akarják befolyásolni.

Az elmúlt években, mióta ide megérkeztem, Soros György fontos szerepet kap a hírekben. Mindenféle aljas mesterkedéssel vádolják. Pedig Soros György rengeteg nagyszerű dolgot tett a roma közösségért, ösztöndíj-lehetőségeket teremtett, és elképesztő módon támogatott intézményeket, példa erre a Közép-európai Egyetem. Újra és újra elmondtam különféle magyar kormányzati tárgyalópartnereimnek: túlértékelitek Soros György képességét arra, hogy befolyásolja az Egyesült Államok politikáját vagy az USA választott tisztségviselőit. Egész egyszerűen nem ez a helyzet. De akkor mégis miért festik le ennyire fontos embernek? Egyesek azt mondták nekem, talán azért, mert a kormány figyelemelterelésre használja őt. Ráaggat minden rosszat, ami csak létezhet itt Magyarországon, és szalmabábút, mumust csinál Soros Györgyből.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sir Galád
2017. január 19. 12:11
A bugyutáknak pont elég jó ez a sorosozás...
Mich
2017. január 18. 12:32
Gagyi/sunyi (indexes) kérdések - a leköszönő nagykövet (helytartó) meg leleplezi magát.
Sulammit
2017. január 18. 12:08
Ó, te kis ál-naiv! Dehogy nem! "Akik arra teszik fel az életüket, hogy egy ügyet szolgáljanak, azokat jó szándék vezérli. Nem külföldi ügynökök, nem a kormányt akarják megbuktatni, és nem a választások kimenetelét akarják befolyásolni." Ha az rossz ügy akkor is jó ügy? Tudod Bell az ördög tornáca is jó szándékkal van kikövezve. Sorosból nem kell mumust csinálni, ő maga a mumus.
áfonya
2017. január 18. 11:13
Újabb nagy pofon csattant Angela Merkel arcán,pofáján. Tekintélyes párttársa alázta le a német kancellárt: "Az, hogy hónapokon át azonosítás nélkül, buszokkal és vonatokkal hoztak át embereket a határon, nem egy kivételes eset volt, hanem egy szándékos intézkedés, amely szembement a jogszabályainkkal és az Európai Unió szerződéseivel" Erika Steinbach, a CDU-ból a napokban kilépett tekintélyes parlamenti képviselőnő a Welt am Sonntagnak adott interjúban élesen bírálta Angela Merkelt, amiért szerinte megsértette a német törvényeket azzal, hogy 2015 őszén megnyitotta a határokat a menekültek előtt. http://csakegymondat.blogstar.hu/2017/01/16/ujabb-nagy-pofon-csattant-angela-merkel-arcan/33185/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!