Új hidegháború

2016. december 19. 12:58

Trump egy hetvenéves újonc, akinek semmi indíttatása nincs arra, hogy pótolja a tudásbeli hiányosságait. Anélkül, hogy észrevették volna, az amerikai választók megnyitották az utat egy új hidegháború felé.

2016. december 19. 12:58
Edward Luce
Financial Times

„Anélkül, hogy észrevették volna, az amerikai választók megnyitották az utat egy új hidegháború felé, amiben Amerika kezei sokkal kevésbé lesznek erősek, mint korábban voltak. Az egyik oka annak, hogy az eredetit meg tudta nyerni azokban a képességeiben gyökerezik, ami miatt el tudta szakítani Kínát a szovjet blokktól. Az enyhülés Richard Nixon USA-ja és Mao Ce Tung Kínája között 1972-ben bebetonozta a a sino-szovjet szakítást és gyengítette Moszkva globális jelenlétét. Trump pont az ellenkezőjét igyekszik véghez vinni.

A Kína ellenes erős retorikájának tükörképe a meleg hangnemű nyitás Vlagyimir Putyin Oroszországa felé. Az továbbra sem látható, hogy milyen stratégiai hasznot nyerhet Trump az Oroszországgal való üzleteléstől – egy olyan országtól, ami az illiberális demokráciákat terjeszti Európában és segített Trumpnak legyőznie Hillary Clintont. Viszont Trump ellentmondásossága Kína felé egy jó kimenet nélküli szerencsejáték.

Az amerikai-kínai konfliktus elkerüléséhez nixoni ügyességre lenne szüksége. De Trump nem Nixon. A belföldi törvények megsértései mellett Nixon azért buzgó tanulója volt a világpolitikának, és megragadta a geopolitikai sakktáblát. Trump egy hetvenéves újonc, akinek semmi indíttatása nincs arra, hogy pótolja a tudásbeli hiányosságait. Kihagyja a napi hírszerzési ismertetőket, mert azok túl unalmasak. A tanácsadói sem hasonlítanak Henry Kissingerre, aki annak az »Egy Kína« irányelvnek volt a fő tervezője, aminek a felrúgásával fenyeget most Trump. Trump szenior kinevezettjei egyszerre tükrözik a Kína-ellenes és Oroszország-párti szándékait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. december 20. 17:42
Ez egy szerencsétlen flótás. Oroszország szerinte illiberális ország. És Kína? Kína pedig parlamenti demokrácia? Nyilván egyik sem a gonosz birodalma. Az emberiség érdekében együtt kell működnie ennek a három hatalomnak. Luce Trump ellen Kissingerrel érvel, miközben Kissinger támogatta a választási kampányban Trumpot. Legújabb nyilatkozata szerint pedig Trumpból jelentős elnök válhat.
luisbathhelena
2016. december 20. 08:47
Elég öreg vagyok már ahhoz hogy emlékezzem: anno Nixont ugyanígy anyázták a demokraták Kína miatt. A demokraták helyi képviselőinek szavára nem sokat adok.
Akitlosz
2016. december 20. 07:47
Semmivel nem vagyunk mi magyarok jobban érdekeltek az Amerikai Egyesült Államok sikerében mint Kína vagy Oroszország sikerében és viszont. Magyarország sikerében vagyunk érdekeltek. Aztán, hogy a legnagyképűbb országot közben éppen hogyan hívják a Földön ... annyira másodlagos.
nanemar
2016. december 20. 07:43
Értem, te pedig az vagy aki megmondja hogy a Trumpnak milyen tudásbeli hiányosságai vannak... Fél fogára sem lennél elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!