Sohasem így képzeltem egy várost, amit terrortámadás ért

2016. december 20. 08:55

A berlini rendőrök nem reagálták túl a helyzetet, nem küldtek be páncélosokat és maszkos kommandósokat, és a kancellár sem húzott személyesen kevlármellényt.

2016. december 20. 08:55
Panyi Szabolcs
Index

„Rengeteget számít, hogy egy támadás után hogyan vonul fel a hatóság, mert az ő viselkedésük azután átragad a bámészkodókra, a közvetítéseken keresztül pedig nagyon hamar az egész városra, sőt akár az országra is.

A berlini rendőrök nem reagálták túl a helyzetet, nem küldtek be páncélosokat és maszkos kommandósokat, és a kancellár sem húzott személyesen kevlármellényt. Mindenki csendben és türelemmel tette a dolgát. Például fél órával később még az is látszott, hogy az egyik szakaszon a rendőrök számát is direkt megfelezték – véletlenül se tűnjön úgy, erődemonstrációt tartanak. És működött: pániknak, fejetlenségnek nyoma sem volt – ez pedig a hatóságoknak is érdeke, hiszen egy együttműködő, szabálykövető, higgadt nézelődő tömeg esetén ők is sokkal könnyebben tudják végezni a munkájukat.

Akire rászólt a rendőr, hogy fejezze be a fotózást és menjen fel a járdára, ne akadályozza a vöröskereszt éppen érkező mobilkórházát, az azonnal engedelmeskedett. A már idézett szakértő szerint a hatóságok koordináltságán pontosan látszott, tökéletesen fel vannak készítve az ilyen helyzetekre, nem improvizálnak, hanem a tudatosan begyakorolt sémákat alkalmazzák.

Persze annak, hogy nem vezényelték ki a berlini rendőrséget a Breitscheidplatzra a teljes fegyverarzenállal, más oka is van: ilyenkor bevetésre készen kell tartani az erők egy részét, hogy amennyiben a város más pontján is esetleg lecsapnak a terroristák – mint történt Párizsban –, legyenek azonnal ugrásra kész egységek.

(...)

Hogy a merénylet megrázta Németországot, az nem kérdés – de hogy egy ennyire erős, magabiztos és értékeire büszke demokráciát hasonlóan aljas módszerekkel nem lehet megrengetni, az sem. Charlottenburg remek kis bárjai hamarosan ugyanúgy tele lesznek az elegáns helyiekkel, ahogy mindig is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. december 21. 08:14
Zsidózni viszont nem kéne. Nem a zsidók fenyegetik Európát. Izrael pedig a szövetségesünk.
PPK
2016. december 21. 00:07
Ez hülye? Vagy részeg volt? De hát van egy szerkesztő is. Vagy az is hülye? Vagy részeg: Esetleg zsidó?
Box Hill
2016. december 20. 20:55
Akiknek marha a kancellárjuk, azok nem is viselkedhetnek másként.
csurcsányi
2016. december 20. 20:07
Az arab tavasz idején ezek a liberális-komcsik nyálukat csorgatva tapsikoltak,hogy Észak-Afrikába megérkezett a LIBERÁLIS-DEMOKRÁCIA!Na az arabok ennyit értettek meg belőle,hogy az öreg Európába is elhozták az igazi terrorizmust!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!