„A hazai szőlő- és borágazat jelenlegi szabályzatai egyértelműen a termelők érdekei szerint készültek, hiszen a szakmai bizottságokban ők terjesztik elő javaslataikat a hatóságok jogalkotási joggal felruházott, nem szakemberekből álló testületeinek. Így születtek a szabályok. Ebben a kérdésben biztosan teljes szemléletváltásra van szükség, hiszen a bort a fogyasztónak készítik. A bikavér példáját már említettük, de visszatérve rá: miért kell 13 szőlőfajtát engedélyezni a bikavér készítéséhez? Talán azért, mert amikor a szabályzat készült, nem akartak érdekeket sérteni. Ettől a szemlélettől aztán mindenkinek rossz lett, mert az egri bikavér egy megfogalmazhatatlan bortípussá vált.
Érdemes meglátogatni Bordeaux-t, a Rajna és a Mosel völgyét, vagy akár a tengerentúli híres borvidékeket, ott mindenki két –három fajtából választva egyformán telepíti és műveli a szőlőjét, és a vinifikáció is a termőhelyre jellemző. Vagyis, megszületett a termőtáj-fajta- termesztési technológia hármas egysége, amely záloga annak, hogy a fogyasztók megismerjék a borvidék borait, megszeressék azt a stílust és hajlandóak legyenek mindezért sok pénzt fizetni. Ez a siker titka és nem a borászati promiszkuitás.