Női és emberi jogok

2016. október 05. 07:12

Ami ezekben a napokban Magyarországon és Lengyelországban történik, az merő kultúrharc. Sőt engedjük meg magunknak: a bejelentett kulturális ellenforradalom immár akcióban.

2016. október 05. 07:12
Miklós Gábor
Népszabadság

A lengyel történet kevéssé különbözik a hazaitól. Ott is azt tapasztaljuk, hogy a túlhatalomhoz jutott szélsőjobboldal minden erejével erősíti jobboldali, tradicionalista táborát. Szövetségeseket keres a még szélsőségesebb, még inkább konzervatív csoportokban. Mind a két párt ennek jegyében keresi a kapcsolatokat a szélsőjobboldali nacionalistákkal. Nálunk a Jobbik idegengyűlölő, rasszista híveit szolgálják ki, Lengyelországban a hasonszőrű nemzeti radikálisoknak udvarolnak. Az egyház egyes követeléseinek kiszolgálása is ennek a taktikának a része. Mindezt a nemzet, a kultúra védelmének ürügyén teszik mindkét országban.

Az esős időben is lengyel nők tízezrei mentek hétfőn fekete ruhában az utcára, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy fanatikusok határoznának az ő életükről, egészségükről. Természetesen nem az abortusz mellett tüntettek. A művi vetelést önmagában senki sem akarhatja. A nők döntési joga a tét, az, hogy felnőtt emberként maguk határozhassanak a testükről. Lengyelországban a születésszabályozás lehetősége sem mindenütt hozzáférhető, mert helyi politikai, egyházi, szakmai és más nyomásra az orvosok sokasága nem hajlandó fogamzásgátló szereket felírni, vagy ha igen, sok patikus megtagadja ezek kiadását. Eleve szűkös jogokat szüntetne meg tehát a jobboldal. Alapvető emberi jogokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2016. október 05. 18:42
...most túl azon, hogy a lengyel abortusztörvény szigorítása épp másodszorra bukik el szerencsére, hiszen agyrém, ez az izé tényleg leszélsőségesezte az egyházakat?
Forsz
2016. október 05. 17:39
"Eleve szűkös jogokat szüntetne meg tehát a jobboldal. Alapvető emberi jogokat.” -------------------------------------------- Még nincs rendezve, még nem mondta ki egyetlen törvény sem, hogy a nő joga rendelkezni egy másik élet felett. Az a másik élet ugyanis NEM AZ Ő TESTE!, csak ő látja el 9 hónapig és gondoskodni köteles róla! Annak a másik életnek van egy másik létrehozója is és az esetek nagy részében ez a másik fél nagyon is érdekelt abban, hogy mi történik a magzatával. Senkinek sincs erkölcsi joga ebben egyedül dönteni. És ha ez lenne az alapvető emberi jogok része, akkor szarok a liberális emberi jogokra, mert az nem jog, hanem szélhámosság, ami összezavarja a logikus, emberi észjárást.
Neville
2016. október 05. 11:51
Hogy a francba van az, hogy ugyanazon emberek, akik sipítozva vinnyognak visszaeső, agresszív bűnözők kivégzése miatt, tapsvihar közepette küldenek halálba sok millió ártatlan csecsemőt az önrendelkezés szent nevében? Miféle defektes, ferde lények vannak?
74bro
2016. október 05. 11:30
De hát ember! Pont arról van szó, hogy a magzat nem a nők testének része, mint a lábuk, vagy a kezük, hanem egy élőlény, amelyet a biológusok homo sapiens sapiens-nek neveznek, úgy mint téged, vagy engem. (Magamtól legalább az egyik sapiens jelzőt megvonnám; tőled mind a kettőt). Érdekes egyébként, hogy akik a fókavadászatot a leghatározottabban elítélik és tevékeny állatvédők, általában abortuszpártiak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!