A pártház ostroma (1956. október 30.)

2016. október 30. 17:50

Nagyon szép idő volt. Jancsival a naplónkat írtuk. Nagyon sok repülő járt a levegőben. Röpcédulákat dobáltak, de balszerencsénkre a Corvin tetejére estek. Ma jelent meg először a »Függetlenség« c. napilap. Délelőtt ugyan nem lőttek, de délután versenyeztek a mennydörgéssel. Apu később elment megnézni, hogy mi van. Mikor hazajött, azt mondta, hogy a felkelők két ávóst felakasztottak lábuknál fogva egy fára.

2016. október 30. 17:50
Csics Gyula
A magyar forradalom 1956 – napló
„Reggel már a »Tanár úr kérem«-ből olvastam. Délelőtt Jancsinál voltam. Már a nagyszobában dolgoztunk. Nagyon szép idő volt. Jancsival a naplónkat írtuk. Nagyon sok repülő járt a levegőben. Röpcédulákat dobáltak, de balszerencsénkre a Corvin tetejére estek. Ma jelent meg először a »Függetlenség« c. napilap. Délelőtt ugyan nem lőttek, de délután versenyeztek a mennydörgéssel. Később megtudtam, hogy a Kommunista Párt székházát lőtték, ami a Tisza Kálmán téren van. Apu később elment megnézni, hogy mi van. Mikor hazajött, azt mondta, hogy a felkelők két ávóst felakasztottak lábuknál fogva egy fára. Az egyik rendőrruhában, a másik pedig magyar páncélosezredes ruhában volt. Mind a kettő részeg volt, borosüveggel a kezükben mentek és énekeltek, mikor az egyetemisták elfogták őket. Mindkettőjüknek kokárda volt a gomblyukában, azért, hogy megtévesszék a felkelőket, mert a felkelők üldözték az ávósokat. Az egyetemisták azonban nem tudták mind elfogni az ávósokat, mert azok a 2 emelet mélyen fekvő pincébe menekültek. Erre az egyetemisták vizet engedtek a pincébe, de hiába, mert később meg-tudták, hogy a földalattival van összefüggésben. Ma még itt volt Kolics bácsi, aki a Práter utcában lakik. Azt mondta, hogy ott volt ám nagy rombolás, mert velük szemben van az iskola, amely tele van felkelővel és ezért ezt is lövik az oroszok. De már az iskolában is összekeveredtek az ávósokkal, és találtak egy titkos leadót és egy ávósruhát. Este a rádió már Szabad Kossuth-rádió néven jelentkezett, és bemondta, hogy megalakult a nemzetőrség, Mindszentyt kiszabadították.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. november 04. 08:54
a ruszkik érdeke volt az 56-os lázadás és közvetve Nagy Imre sleppjéé, akik kommunistaként akartak a húsosfazék mellett maradni és ezt nem tehették volna meg ruszki támogatás nélkül.. a ruszkik érdekét segítette a lincselés is, ami nem csak ÁVO-s tiszteket érintett, hanem az ÁVO-ba sorozott kiskatonákat is, ahogy azt a Life Magazin fotósorozata hírül adta.. ha csöndben megvárjuk, amíg a nemzetközi egyezmények alapján a ruszkik kivonulnak, Ausztria után mi lehettünk volna a következők, akik konszolidálódunk és a nyugathoz tartozhatunk.. 56. tette ezt lehetetlenné.. "Mivel 1955. május 15-én aláírták az osztrák államszerződést, a békeszerződés szerint a szovjet katonáknak Magyarország területét is el kellett volna hagyniuk. Ezt elkerülendő egy nappal korábban, május 14-én aláírták a Varsói Szerződést, de az sem foglalkozott konkrétan a szovjet csapatok idegen országban való állomásoztatásával,[5] hanem a kiegészítő egyezménye szerint „az Egyesített Fegyveres Erők elhelyezése a szerződésben részt vevő államok területén, az említett államok közötti megegyezés szerint és a kölcsönös védelem szükségleteinek megfelelően történik majd”. Az Ausztriából kivont szovjet erőkből létrehozott Különleges Hadtest 1956 nyarára elkészítette a rendszerellenes megmozdulás esetén végrehajtandó karhatalmi feladatokat tartalmazó Hullám fedőnevű hadműveleti tervet."
Fahrenheit 451
2016. november 04. 08:54
"a ruszkik érdekét segítette a lincselés is, ami nem csak ÁVO-s tiszteket érintett, hanem az ÁVO-ba sorozott kiskatonákat is, ahogy azt a Life Magazin fotósorozata hírül adta.." http://m.cdn.blog.hu/ma/maimanohaz/image/1956/25_rougier.jpg "Az Ausztriából kivont szovjet erőkből létrehozott Különleges Hadtest 1956 nyarára elkészítette a rendszerellenes megmozdulás esetén végrehajtandó karhatalmi feladatokat tartalmazó Hullám fedőnevű hadműveleti tervet."
Fahrenheit 451
2016. november 04. 08:54
az ÁVO-ba sorozott dörzsölt pesti kiskatonák megléptek a pártházból, de a vidékiek maradtak és meglincselték őket, amivel a ruszkik indokolták "a rendszerellenes megmozdulás esetén végrehajtandó karhatalmi feladatokat" és még 34 évig maradtak Magyarországon..
trendo
2016. november 01. 09:16
Nem állítom, hogy a "naplórészletet" most hamisították, de az biztos, hogy nem szemtanúk, hanem az akkori zaklatott napok felfokozott légkörében gyakori rémhírek lenyomata.A földalattival összeköttetésben levő pince léte közönséges városi legenda, mint amilyeneket a Köztársaság téri ÁVH-s börtönökkel kapcsolatosan vízionált a felfokozott hisztéria. A "kokárdás ávósokkal" kapcsolatos megjegyzés egyenesen nevetséges. Mint ahogy a pincék elárasztása is. Szemenszedett hazugság az egész. Csics Gyula, ha élő alak volt egyáltalán, notórius hazudozó volt. Lejáratja a forradalom emlékét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik