Merkel vereséget szenvedett

2016. szeptember 07. 17:41

Merkel ma még alternatíva nélküli, de a választások után még kevésbé népszerű politikus.

2016. szeptember 07. 17:41
Kiss J. László
Magyar Idők

„A tartományi választások eredményei alapján a szociáldemokrata vezetésű SPD–CDU-nagykoalíció tovább folytathatja a munkáját. A 71 tagú schwerini parlamentben ugyanis 36 mandátum jelenti az abszolút többséget és ehhez a 26 mandátumot szerzett SPD-nek és a 16 mandátummal rendelkező CDU-nak megvan a kényelmes többsége. Ám mindez nem feledtetheti a tényt, hogy az AfD a szövetségi köztársaság 16 tartománya közül immáron a kilencedik tartományi parlamentnek is a tagja lesz és a 2016. szeptember 18-án sorra kerülő berlini tartományi választásokon az Alternatíva két számjegyű eredménnyel meghódíthatja a német főváros képviselőházát is. A nagy pártok számára döntő stratégiai kérdés, hogy a jövőben miként viszonyuljanak az AfD-hez, míg az AfD fő feladata, hogy miként képes protestpártból szakpolitikai kompetenciával rendelkező néppárttá válni.

Merkel helyzete saját nagykoalícióján belül mind kényesebb. A Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a merkeli politika korrekció­ját követeli és Merkel esetleges kancellárjelöltségének kérdésében csak tavasszal alakítja ki az álláspontját. Sigmar Gabriel, az SPD vezetője élesen bírálja a »megcsináljuk« merkeli cél­optimizmusát, és hiányolja azoknak az előfeltételeknek a meghatározását és megvalósítását, amelyek a menekültpolitika sikeréhez elengedhetetlenek lennének. Egy évvel a parlamenti választások előtt a nagy kérdés, hogy a CDU decemberi pártkongresszusa újra Merkelt választja-e a párt elnökének, amely a gyakorlat szerint a kancellárjelöltségét is maga után vonná. Merkel ma még alternatíva nélküli, de a választások után még kevésbé népszerű politikus.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. szeptember 08. 09:52
"Merkel ma még alternatíva nélküli, de a választások után még kevésbé népszerű politikus." Jó lenne, ha nálunk a Fidesznek is leesne, ugyanez a szitu, csak még nem ekkora az elutasítottság. Maguk alatt vágják a fát. Most a félelem a malmukra hajtja a vizet, de ha sikerülnek a migrációs kezelés tervei, akkor majd előtérbe kerül minden más.
BőröndÖdön
2016. szeptember 08. 09:15
Boldogság a zsemnyin zsipaonál...
gonterl
2016. szeptember 08. 08:43
A földön fekvőt már lehet rugdosni. Vannak még bátor emberek!
gonterl
2016. szeptember 08. 08:42
A földön fekvőt már lehet rugdosni. Vannak még bátor emberek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!