Politikai válság felé tart Németország

2016. szeptember 22. 11:44

Németországban egyre inkább érzik, hogy a rendszer hanyatlóban van. A modern Németország politikai bázisa összeomlóban van.

2016. szeptember 22. 11:44
Árpási Botond
Danube Institute

„A Berlinben tartott tartományi választásokon az establishment pártok, habár a legtöbb szavazatot szerezték, azok birtokában mégsem képesek többségi kabinet alakításával ellenzékbe küldeni a mögöttük nem sokkal végző baloldali, illetve menekültellenes pártokat. A választási eredmények a világgazdaság már Németországban érzékelhető strukturális változásait, egy gyengülő nemzetközi pénzügyi rendszer estleges újbóli összeomlását jelezhetik, írja George Friedman a Geopolitical Futures honlapján közölt elemzésében.

»Németország a világ negyedik legnagyobb gazdasága, a legnagyobb Európában, (…) és az európai stabilitás megalapozója. Amennyiben Németország meggyengül vagy destabilizálódik, Európa is veszít erejéből, és nem merészség azt állítani, hogy Európa erejének csökkenése következtében a világ is meggyengülhet«, írja a szerző elemzésének bevezető soraiban.

A minapi berlini tartományi választásokon a Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok alig több mint egyötödét szerezte meg, míg a német kancellár, Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a voksok 17,6 százalékát gyűjtötte össze. A Baloldalt (Die Linke) és a Zöldeket a szavazók mintegy 30 százaléka támogatta (a két párt között fele-fele arányban oszlottak meg a voksok), míg a migránsellenes Alternatíva Németországért (AfD) 14 százalék körüli eredményt tudhat a magáénak.

Az írás rávilágít, hogy az AfD, illetve a relatíve legtöbb szavazatot szerzett SPD között mindösszesen 7,4 százalékos volt a szavazatarány-különbség, valamint ezen a terjedelmen belül három további képviselői mandátumot szerző politikai erő található. (...)

A berlini tartományi választások eredményeit elemezve megállapítható, hogy a baloldali pártok ereje nem a migráció-pártiságukból fakad, írja a szerző, hiszen »az nem segít sokat rajtuk, ha egyáltalán bármit is segítene”. A cikk szerint relatíve jó választási eredményeiket megszorításellenes álláspontjuknak köszönhetik. A választópolgárok úgy vélik, a megszorításokat ellenző politikai erők felismerték, hogy »a jelenlegi helyzet nem maradhat fent tovább. Azt is gondolják, hogy ezek a pártok nem lehetnek a nagy pártoknál rosszabbak«.

Zárógondolatként Friedman azt írja, Németországban egyre inkább érzik, hogy a rendszer hanyatlóban van. »A gazdaság megrendülését a világ legjobb pénzügyi elemzői tapasztalják: az átlagos emberek, akik a megélhetésért és a csekkek kifizetéséért dolgoznak. A modern Németország politikai bázisa összeomlóban van, és csakúgy, mint Nagy-Britanniában a Brexit kapcsán, ezt is majd úgy hessegetik el, mint a felelőtlen munkásosztály tevékenységének következményét«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2016. szeptember 23. 11:46
1./ Berlin hagyományosan balos város - mint majdnem az összes német nagyváros. Az, hogy ott az SPD maradt a legerősebb párt, nem újdonság. 2./ Németországot nagykoalíció vezeti mind országos, mind pedig helyi szinten is sok helyen. A nagykoalíció sohasem jó dolog, mégha ezt is eteti a központi média. Ugyanis abban minden résztvevő elveszti a karakterét, minden döntés a legnagyobb közös nevezőig juthat csak el. Ráadásul a csokkenő választói támogatás miatt a jövőre nézve sincs más alternatíva! A választók ebből kiábrándulnak még akkor is, ha a nagykoalíció meg tudott oldani néhány olyan, régóta húzódozó problémát, amire korábban az egyedül kormányzó pártok támogatottság hiányában nem voltak képesek. Mondjuk egy piros-vörös-zöld koalíció még sokkal rosszabb lenne, de eddig talán nem jut el a helyzet.
áfonya
2016. szeptember 23. 02:11
Sunyi nyugat sajtózárlatot tart ,tagadnak holott félelem uralkodik ott ahol a betolakodókat befogadták,,szemtanúk a Karc rádióban elmondják.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. szeptember 22. 22:18
Háá há háá. Nem csak mi. Na ugye.
hátakkor
2016. szeptember 22. 18:14
A NDK benyelését még kiheverték, bár messze még a kohézió. Az Energiewende a másik "Wir schaffen das!". Qrva sokba kerül, szennyezettebb a levegő és az áram is drágább. A nagy lehetőség egyelőre több százezer analfabéta és azt se tudni sokukról hol vannak. Ha a villanymotor reneszánsza betesz a német autóiparnak, exportnak, akkor kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!