Nem lehet a helyi közösségre bízni a tananyagot

2016. június 13. 08:41

Decentralizáljuk az oktatásirányítást a nyugati mainstreamnek megfelelően, egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit. Ennek a közösségnek lesz egy tankerületi tanácsa, ebben olyan emberek fognak ülni, akik a helyi közösség érdekeit próbálják majd leképezni. Interjú.

2016. június 13. 08:41
Palkovics László
Népszabadság

Bagatellizálják a szombati pedagógustiltakozást, rendre ezt teszik.

Nem szabad bagatellizálni. Mindig vannak néhány ezren, akik valamivel nem értenek egyet. Éltem Észak-Amerikában, emlékszem, amikor az akkori kanadai miniszterelnök beszédhibáját poentírozták ki a tiltakozók. Az ilyen típusú karaktergyilkosságot, hogy az államtitkárnak beszédhibája van, vagy ne adj’ isten valaki sántít, kicsit méltatlannak tartottam. Igen, világéletemben gyorsan ­beszéltem, majd megpróbálok a jövőben lassan beszélni. De nem is az a lényeg, hogy én mit mondok, hanem hogy mi történik.

Direkt vett fel kockás inget? Ha azt mondja, hogy véletlenül, azt nem hisszük el a pedagógustüntetés másnapján.

Azért viselek kockás inget, mert hét végén nincs más. Hét közben nem tudom felvenni, mert rosszul nézne ki nyakkendővel, akkor hordom a fehér ingeket. Pólóban mégsem jöhettem az interjúra. 

A tüntetők elégtelenre értékelték a teljesítményét. Ön hányast adna magának?

Kérdezzük meg a többieket, akik a Köznevelési Kerekasztal mellett ülnek. Az én teljesítményem csak egy része a minisztérium teljesítményének, a kerekasztalnak, az pedig nagyon komoly fegyvertény volt. (...)

Lebontják, amit Hoffmann Rózsa épített?

Akkor beszéljünk a Klik működéséről: 58 önálló szerv jön létre. De ­működhetett volna a Klik is, január óta rendben mentek a dolgok. A kérdés, hogy az igazgató milyen messze van a fenntartótól. Az elnök Budapesten ült, ami minden nagyvállalat esetében körülbelül így van, de ez ebben a közegben nem tudott jól működni, ezért kell átalakítani. A szervezet sokkal laposabb lesz, az igazgató és a vezető közé nem ékelődik senki. (...)

Az iskolákban nem tudnák még jobban kezelni a helyi ügyeket?

Az intézmények ehhez túl kicsik. Van nagy intézmény, ahol ezt el lehetne dönteni, de egy pici iskola ezt nem tudja jól kezelni.

Nem lenne értelme differenciálni ezek között?

Azt megpróbáltuk és nem működött. Nagyon remélem, hogy egy önkormányzat továbbra is fogja támogatni az intézményeit. A kérdés, miként tudjuk jobban hozzákötni az iskolát és a tankerületi központot a közösséghez. Decentralizáljuk az oktatásirányítást a nyugati mainstreamnek megfelelően, egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit. Ennek a közösségnek lesz egy tankerületi tanácsa, ebben olyan emberek fognak ülni, akik a helyi közösség érdekeit próbálják majd leképezni. Hogy mit kell tanítani, azt nem lehet a helyi közösségre bízni. Azt viszont abszolút támogatom, hogy a helyi közösségnek legyen hatása az oktatásra. Ezért hoztuk létre a tankerületi központi tanácsot, ennek majd kitalálunk egy jobban hangzó nevet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. június 13. 14:22
Csodálatosak ezek a látványlibsik, úgy utálják a központi akaratot, ha az gátolja a bomlasztó, parazita tevékenységük kifejtését, de abban a pillanatban tetszik nekik, amikor egyezik a céljaikkal, lásd az EU "közös megoldását" a betolakodók ügyében..
catalina9
2016. június 13. 14:18
zseboszkiraly [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 13. 12:02 A liberálisok állandóan lefele nivellálnak, a gyengébb ellenállás irányába vinnék az oktatás." Pontosan!
catalina9
2016. június 13. 14:11
Decentralizáljuk az oktatásirányítást a nyugati mainstreamnek megfelelően, egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit. " Isten mentsen ettől, ebből ez lesz: "...A kaliforniai Stanford Egyetemen (a világ egyik legjobbja) úgy döntöttek, hogy nem tanítják a „nyugati civilizációt”. Az erre vonatkozó szavazáson 80 százalék voksolt ellene. Az erről beszámoló egyetemi lap, a Stanford Daily ezt így magyarázta, írja a népszerű francia alternatív portál: „A nyugati civilizáció tanítása a fehér felsőbbrendűség, a kapitalizmus, a gyarmati kor és a nyugati civilizációkból eredő egyéb elnyomó rendszerek dicsőítését jelenti”. A Stanford Egyetem a „kulturális marxizmus” fellegvára, mely ideológiát gyakorta nevezik „dekonstruktivizmusnak”.
balbako_
2016. június 13. 12:13
Az egy agyrém, hogy ilyen Pumuklifélék azt tanítanák - pontosabban nem tanítanák - amit akarnak. A liberális oktatáspolitikával a szintén alacsony nyugati szint alá sikerült hülyíteni a gyerekeket, ezt minden vizsgálat alátámasztja.Egyedül és kizárólag a szigorú követelményrendszer a kiút. (Támadják is, de csak politikai töltettel, szakmai hinterland emögött nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!