Őszöd – a történelemben

2016. június 10. 18:36

Talán le kellett volna akkor Gyurcsánynak mondania? Ugyan már! Rózsaszínű álom azt hinni, hogy akkor bármi is jobban történt volna.

2016. június 10. 18:36
Vitányi Iván
Népszabadság

„Érthető, hogy Gyurcsány úgy válaszolt, ahogy, bár valóban nem volt sikerült dolog. Nyilvánvaló volt, hogy saját pártja, amelynek megnyerte a választást, elhagyta.

Érthető és a helyzethez illő volt, hogy szenvedélyesen válaszolt. Igaz, nem tudta (utólag mondhatjuk: tudhatta volna), hogy ellenlábasai nem hagyják a dolgot annyiban, hanem a beszédet felajánlják az ellenfélnek. Mert ők nem reformokat akartak, hanem a hatalmat. Amit aztán mindannyian elvesztettek. (Más kérdés, hogy a reformok egy része később mégis megvalósult, Bajnai Gordon kormánya alatt. De kellett hozzá a nemzetközi gazdasági válság kényszerítő ereje.) Az új kormány pedig – a tirannia klasszikus szabályai szerint – az uralkodó osztály féktelen jóléte mellett tudatosan őrzi a többség nyomorát.

Talán le kellett volna akkor Gyurcsánynak mondania? Ugyan már! Rózsaszínű álom azt hinni, hogy akkor bármi is jobban történt volna. A politikai prakticisták szervezett hatalmi csoportjai erősítést kaptak volna látszólagos igazságuk bizonyítására. Gyurcsány beszéde tehát történelmi jelentőségű. Kupa, Békesi, Bokros és néhány más közgazdász után az első világos beszéd arról, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a Szent István által kitűzött célt, az európai centrumhoz való csatlakozást végre megvalósítsuk. Ennek megvalósítása sajnos egyre nehezebb. De ha a gyurcsányi drámát megértjük, és megtanuljuk az összefogás parancsát, akkor eljuthatunk a katarzishoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. június 11. 14:22
Vitányi is teljesen leamortizálta magát...
zolizolizoltan
2016. június 11. 12:00
Hüledezve olvasom Vitányi Iván írását. Ilyen mértékű történelemhamisítással ritkán találkozom és mindezeket a hazugságokat szerecsenmosdatás miatt csinálja. Legszívesebben erősebb utalásokat tennék a korára vonatkozólag, de visszafogom magam. Először is az öszödi beszédre Gyurcsányt az EU kényszerítette, mert 10%-ra ment fel a költségvetés hiánya és erről a magyar lakosság nem tudott a 2006-os választás idején. Nemcsak zártkörű bevallásra kényszerítette Gyurcsányt az EU, hanem a széleskörű nyilvánosság előtt is be kellett vallania. Gyurcsány ezt kényszeredetten megtette az őszi parlamenti ülésen. Ennyit az öszödi beszéd történelmi hátteréről. Azonban Vitányi írása más részében is hemzseg a történelem meghamisításától. Nem az írás elejére gondolok, az egyszerű szabaddemokratás ostobaság, hanem a többire. Rabár Ferenc, Antall József első pénzügyminisztere szorgalmazta a megszorításokat, az karrierjét tette rá, annyira fontosnak találta.De Antall nem merte felvállalni, ezért leváltotta Rabárt Kupa Mihályra. A másik durva hamisítás. Békesi sumákolt a Horn kormányban, ezért Horn kénytelen volt leváltani Bokrosra, akivel meg tudta csináltatni a megszorításokat. Méghogy Békesi volt a "forradalmár"? A francokat! Utólag döngeti a mellét, hogy ő is felvállalta volna a megszorításokat. De amikor pénzügyminiszter volt, csak az időt húzta Horn unszolása ellenére. Tele volt a gatyája, ezért nem cselekedett. Nem folytatom. Nem ajánlom a teljes cikk elolvasását, mert Vitányi megvezeti az olvasót.
tango47
2016. június 11. 09:28
Ezeknek a szájából a reform szó egyenlő a nyomorral. "Nem lesz áremelés" - mondták még az ántivilágban, ezért aztán mindenki rohant bevásárolni. Vitányi volt a főideológus. Mára egy vén demens pojáca.
Raven
2016. június 11. 07:50
Ezek öröké csatlakozni akarnak az európai centrumhoz soha nem jönnek rá , hogy Szent István nem csatlakozott sehová, akkor -és még utána sokáig más sem- itt volt a központ, az apostoli királyság,az archiregnum .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!