Láma > pápa – Egy magára hagyott keresztény panasza az úr 2016. évében

2016. június 01. 16:23

Nem Buddha, hanem Krisztus követője vagyok. És mégis, egy buddhista szerzetes – hite szerint – 14. reinkarnációja ért meg, és szólal fel értem, nem Krisztus földi helytartója.

2016. június 01. 16:23
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Alfahír

Az olasz püspökök szerint Európának az a kötelessége, hogy a beözönlő százezreknek »lehetőséget kínáljon« a jövőre. Ennyi. Más kérdés, más feladat, más felelősség nincs. Irgalmatlan nehéz döntéseket kell meghoznunk ezekben a hónapokban. Sorsokról, életekről, jövőről. Közben egyházaink nagy részét a mi sorsunk, a mi életünk, a mi jövőnk, mintha teljesen hidegen hagyná.

És akkor a világ másik felén megszólal egy ember, aki egészen másban hisz, mint én. Pontosan tudja mit él át az, akinek el kell hagynia szülőföldjét: neki több mint fél évszázada kellett menekülnie a hazájából, Tibetből. Nem fröcsög, nem mocskolódik, nem szólít erőszakra. A bajba jutottak könnyeiről beszél, az erkölcsi kötelességről, hogy a valóban szerencsétlen sorsú embertársainknak adjunk menedéket. És mégis: látja, hogy ez ennyire nem egyszerű.

Képes meglátni bennünk, a szerencsés, a kiváltságos, a jó helyre született fehér európaiakban is a szorongót, a tépelődőt, a kételkedőt. Képes megérteni, hogy nekünk nem az Ígéret Földje ez kontinens – hanem a hazánk. És szeretnénk, ha a dédunokáink számára is az lenne. És kimondja azt az egymondatos igazságot, amelyet a saját lelki vezetőinktől oly régóta hiába várunk: »Németország az Németország«, Európa, az Európa, és az is kell, hogy maradjon.

Nem Buddha, hanem Krisztus követője vagyok. És mégis, egy buddhista szerzetes – hite szerint – 14. reinkarnációja ért meg, és szólal fel értem, nem Krisztus földi helytartója. Ma, 2016-ban úgy állunk, hogy Tendzin Gyaco, dalai lámára jobban figyel sok millió európai keresztény, mint Ferenc pápára. Szégyenletes dolog ez – de azt hiszem, nem a mi szégyenünk...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2016. szeptember 13. 11:40
http://444.hu/2016/06/02/kirugtak-szaniszlo-ferencet-az-echotv-bol Kirúgták Szaniszló Ferencet az EchoTV-ből
Viator
2016. augusztus 03. 17:10
Krisztus mondta: gyümölcséről ismeritek meg a fát. Milyen gyümölcsöt hozott eddig Bergoglio? Milyet a gazdasági bevándorlók?
Fahrenheit 451
2016. július 11. 14:40
a Dalai láma erről nem buddhistaként, hanem tibetiként nyilatkozott..
22-es csapdája
2016. június 28. 23:20
Semmi gond. Tudjuk, hogy fordítva vagy bekötve. Igazából isteni lakmuszpapír vagy: ha az ember - szinte gondolkodás nélkül - a tiéddel ellentétes álláspontot foglal el, drámaian csökken az esélye, hogy téved. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!