A következetlenség következménye: Faymann bukása

2016. május 12. 08:10

A pártelnök Faymann tudta, hogy a „Willkommenskultur”-ral elbukják az elnökválasztást, ezért gyorsan és radikálisan megváltoztatta a politikáját. Azzal azonban sem ő, sem a többi párt nem számolt, hogy mennyire változóban van a közhangulat.

2016. május 12. 08:10
Szalay-Bobrovniczky Vince
Messzelátó

„Werner Faymann nagyon rövid időn belül teljes, 180 fokos fordulatot hajtott végre. A maximumra pörgetett »Willkommenskultur«-tól a kerítés leírására szolgáló »oldalelemekkel ellátott ajtókon« át a határok lezárásáig jutott el. A kapkodó, elsietett lépések a hitelesség feléléséhez vezettek.

Emlékezhetünk rá, voltak olyan momentumok a tavalyi év során, amik nekünk, magyaroknak is fájtak. A migránsválság során a holokauszt-hasonlatot Budapesttel szemben fegyverként bevetni bántó volt és visszafelé is sült el. Nem szabad ugyanakkor azt sem elfelejteni, főként most, amikor Faymann politikai pályájának legnehezebb órája ütött, hogy az, amit az osztrák kancellár az utóbbi időben a menekültkérdésben mondott, az felelős politikai vezetőhöz illő magatartás volt.

A baloldali választóknak és főként a bázisnak azonban mindez túl gyorsnak bizonyult. Amikor a napokban a párt egyik vezéralakja, a bécsi polgármester gyakorlatilag kivette a pártelnök-kancellár kezéből a belső válság rendezésének a kérdését, sőt, amint azt a sajtó is megírta, a fővárosi tanácsnokhölgyek közül többen egyfajta puccsal próbálkoztak, Faymann helyzete már nem volt tartható. Politikailag és emberileg is érthető döntést hozott. (...)

A pártelnök Faymann tudta, hogy a »Willkommenskultur«-ral elbukják az elnökválasztást, ezért gyorsan és radikálisan megváltoztatta a politikáját. Azzal azonban sem ő, sem a többi párt nem számolt, hogy mennyire változóban van a közhangulat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr Bubo
2016. május 12. 15:31
Egy idióta vigyorgó bábu volt. Most megy a lecsóba.
duzur
2016. május 12. 14:11
Faymann, aki nem éppen egy nagy-formátumú államférfi -ilyen jelenleg sajnos nincs is az osztrák láthatáron- végülis egy megoldhatatlan feladaton bukott meg. Felörlödött a pártja 2 szárnya között. Kiváncsi vagyok, hogy utódjának hogyan sikerül a kör négyszögesítése. Miközben a migráns-ügy egész Europa körmére ég, Ausztriában egyre fontosabb lenne több szent tehénhez is hozzányúlni.(Nyugdijrendszer, egészségügy, oktatás, stb.) Csakhogy ezek az intézmények a pártok klienturáját, vagyis szavazói bázisait képezik. Ezért marad minden a régiben. És téved aki azt hiszi, hogy primitív receptek alkalmasak a mai komplex összefüggések megfelelö kezelésére. Hol van az a széleslátókörü, gerinces osztrák politikus akinek sikerül átvágni a gordiuszi csomót, nem törödve a közvetlen mellékhatásokkal? És akinek sikerül egy igazságosabban müködö társadalmat megszerveznie.
vigyor
2016. május 12. 08:23
...még most sem világos a számomra, hogy azért bukott, mert baromira támogatta az elején a Willkommenskulturt, vagy azért, mert most meg gyakorlatilag lezárta Ausztriát. Amíg ezt nem tudom, személyesen persze örülök a bukásának, de nem biztos, hogy jól járunk.
Morgen
2016. május 12. 08:22
Aki egyszer elveszti a hitelét, annak már nem sok esélye van arra, hogy visszaszerezze. Faymann már tehetne bármit, az osztrákok sokkal érzékenyebben reagáltak az átvonuló migránsok megjelenésére, a kancellár hozzáállására, mint a németek. Merkelt is fenyegetheti ez a reakció, mert nem mozdul semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!