Megvédheti-e a NATO Európát?

2016. május 26. 14:40

Kelet-Európa különösen veszélyes a NATO számára a nómenklatúra és a kulcsfontosságú politikai pozíciókat elfoglaló volt KGB-ügynökök miatt.

2016. május 26. 14:40
Árpási Botond
Danube Institute

A Krím-félsziget annektálása óta az elmúlt években fagyos lett a viszony Moszkva és a NATO között. A balti-tengeri, valamint a lengyelországi hadgyakorlatok, továbbá Oroszország NATO-nagykövetének kijelentései a hidegháborús éveket idézik. A NATO-tagállamok az orosz agresszióval szemben semmilyen érdemi lépéseket nem tettek, azonban a probléma az, hogy Moszkva a katonai szervezetet belülről bomlaszthatja fel, ezáltal súlyosan veszélyeztetve a térség biztonságát − olvasható a The American Spectator honlapján megjelent elemzésben. (...)

Annak ellenére, hogy mi történt Ukrajnában, az Oroszországhoz legközelebb fekvő államok a legkevésbé felkészültek egy invázióra. Egy tanulmány szerint ezek az országok még mindig nem voltak képesek vállalt kötelezettségeiknek eleget tenni. Az írás kiemeli, hogy a NATO egy tisztségviselője úgy látja, a katonai szervezet fegyveres erői a kelet felé irányuló terjeszkedés ellenére a nyugati országokban vannak.

Mindezt azonban a The American Spectator oldalán megjelenő írás nem tartja véletlennek: »Kelet-Európa különösen veszélyes a nómenklatúra és a kulcsfontosságú politikai pozíciókat elfoglaló volt KGB-ügynökök miatt«.

Az Obama-kormányzat nem volt képes elég hamar felmérni a növekvő orosz befolyást Európában. Most viszont mind az amerikai kormány, mind a törvényhozás intézkedésekkel próbálja megerősíteni a NATO-t és leküzdeni a moszkvai fenyegetést. Az USA vizsgálja az európai politikai pártokat, valamint egyeztetések folynak Washingtonban a NATO-tagállamok kormányainak szorosabb ellenőrzéséről és átvizsgálásáról.

A NATO-nak a varsói csúcstalálkozó előtt rendet kell teremtenie a soraiban abból a célból, hogy tudja, »ki van valójában velünk és ki ellenünk«. A cikk szerint vizsgálat alá kell venni azokat a tisztségviselőket, akik szigorúan bizalmas dokumentumokhoz férhetnek hozzá, és a benne foglaltakról nem adnak tájékoztatást, valamint az ügynökmúlttal rendelkező személyekkel szemben »szankciókat és más intézkedéseket kell hozni«. A NATO legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagállamainak biztosítaniuk kell, hogy minden tag elkötelezett legyen a kollektív biztonság és az ennek megteremtésére fordítandó pénzösszegek befizetése mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Területvédő
2016. május 26. 23:04
Rossz a kérdésfeltevés. Így helyes: Meg tudja-e védeni magát Európa a NATO-tól, az amerikai bankárkaszt fegyveres erejétől?
Akitlosz
2016. május 26. 22:51
Az orosz befolyás elenyésző nyugat-közép-Európában az amerikai befolyáshoz képest. Nem az oroszok tartják megszállva Németországot, Olaszországot.
brekker
2016. május 26. 16:27
Földi szerint Törökországot kellene kizárni a NAT-ból. https://www.youtube.com/watch?v=Mx8jq9z4Xm8
KannibálTatárÚr
2016. május 26. 16:13
A nézetedről egy vicc jutott eszembe: Hosszabb idő után találkozik két amerikai barátnő. Susan érdeklődik Jennifer gyerekeinek sorsa felől. Jennifer válaszol: A legöregebb - Jack - katonai tanácsadó Ukrajnában, Raul, a fiatalabb Szíriában harci repülőpilóta, Johny - a következő - harckocsijaink Kelet-Európába szállításánál tevékenykedik, a legfiatalabb Tod a lengyelországi és romániai védelmi rakétatelepítések irányítója. És mit csinál kedves férjed? - érdeklődik tovább Susan. Ő politikai útra lépett. Európát járja és előadásokat tart a Putyin-rezsim terjeszkedéséről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!