A szabad társadalom: Gazdaság

2016. április 05. 10:08

Nem tudhatjuk, pontosan hogyan fog működni a szabad világ gazdasága. Nem tudhatjuk, hogyan fogják lakosai előállítani azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek felett most az állam, erőszakkal monopóliumot tart fenn.

2016. április 05. 10:08
Táborszki Bálint
Ellenpropaganda

Valójában a legnagyobb bizonyíték arra, hogy az állam szolgáltatásait sokkal hatékonyabban állítaná elő a szabad piac az, hogy ezeket a szolgáltatásokat az állam is képes előállítani. Ha az állam képes létrehozni ezeket a javakat és szolgáltatásokat, még úgy is, hogy nem állnak rendelkezésére a nyereség vagy veszteség adata, tehát nincs módja tudni, helyesen végzi-e a munkáját és a szolgáltatás előállítása mellett egy hatalmas bürökrata osztályt is pénzelnie kell, a szabad piac vállalkozói úgyszint képesek létrehozni azokat, méghozzá sokkal hatékonyabban, mint a központi hatalom.

Továbbá onnan is tudjuk, hogy a piac hatékonyabb, mint a központi tervezés, hogy nem önként vásárolunk az államtól, hanem kényszerítenek rá. Ha az állam hatékonyabban elégítené ki a társadalom igényeit, mint a piac vállalkozói, természetes lenne, hogy mindenki, önként fizessen az államnak, az pedig terjeszkedjen a gazdaság minden területére, kiszorítva onnan a vállalkozókat. Pénzzel azt támogatják a társadalom tagjai, akik úgy képesek felhasználni a számukra rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy azok a legtöbb értéket hozzák létre a többiek számára, és ha az állam ebben jobb munkát végezne, mindenki boldogan és önként vásárolná az állam útjait, egészségügyi és oktatási szolgáltatásait.

Ezeket az előfeltevéseket figyelembe véve elkezdhetjük építeni a szabad társadalmat. Amikor ezen az úton haladva azt vizsgáljuk, hogyan működne bizonyos szolgáltatás egy központi, kényszerítő hatalom nélkül, először azt kell megvizsgálnunk, hogyan működik az most. Például az igazságszolgáltatás ma úgy működik, hogy a bűntény áldozatát ismét kirabolja az állam adókon keresztül, majd abból megpróbálja előkeríteni a tettest, viszont nem tartozik semmilyen felelősséggel és nem köti semmilyen szerződéses egyezség, így ha nem sikerül előkeríteni a bűnözőt, a rendőrség egyszerűen vállat von. Ha mégis sikerül, az áldozattól még több pénzt rabol el az állam, hiszen neki kell kifizetnie a bíróságot, majd pedig egész életében az ő adójából szállásolják el és etetik börtönökben azt az embert, aki életére tört. Ez egy olyan üzleti modell, amelyet igen nehéz lenne bárkinek is eladni önkéntes alapon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. április 05. 17:39
Ezzel a baromsággal Táborszki maximum magának állított ellenpropagandát. Ezek után épeszű ember nem olvas tőle, nem áll szóba vele, le se sz@rja.
48saxon
2016. április 05. 15:47
Ismét csak Ágoston Balázs: Nacionalizmussal és szolidaritással a gazdaság démonizmusa ellen c. írására tudok utalni. A szerző által - maga is bevallja: teljesen bizonytalanul - vizionált totális szabadpiac természetéből adódóan az erősebbek és gátlástalanabbak szabadrablásába és kiskirályságába megy át, az erőforrások szűkösségétől és az erőviszonyok kiegyenlítettségétől függően hamarabb vagy később. Mégis hogy képzel el egy "piaci alapú" bíróságot? Már a mostaniak függetlensége is meg-megkérdőjeleződik, itt viszont már nyíltan a "nekem fütyöl - nekem fütyöl" működne. (aki nem ismerné: Arany János: A fülemile c. alkotása, erősen ajánlott! :)
Palepoli
2016. április 05. 13:31
Jó írás, igaza van.
nanahan
2016. április 05. 11:37
Egy újabb húszéves, aki azt hiszi, hogy ő szarja a spanyolviaszt. Kibaszott fárasztó. Ráadásul Marx antitézisének képében tetszelegni nem valami eredeti ötlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!