Panama papírok: elérheti Amerikát az offshore-botrány?

2016. április 12. 10:26

Hogyan úszták meg az amerikaiak minden idők legnagyobb pénzügyi adatkiszivárgását? Hova tudják elrejteni a pénzüket az amerikaiak?

2016. április 12. 10:26
Árpási Botond
Danube Institute

„Nagy visszhangot váltott ki a világban a múlt héten kirobbant offshore-botrány, melyben több mint 50 ország közel 140 politikusa érintett közvetlenül vagy közvetve, többek között Vlagyimir Putyin orosz és Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi vezető. Amerikai magánszemélyek és vállalatok nevei még nem szerepelnek a kiszivárgott adatok között, azonban Panama már nem tartozik az amerikaiak kedvenc adóparadicsomai közé − írja Danny Vinik a Politicón megjelent cikkében. Mi Amerika helye és szerepe a mostani világbotrányban?

»Kiterjedtsége ellenére a botrány alig ért el amerikai magánszemélyeket és vállalatokat. Nem voltak az izlandihoz hasonló utcai tüntetések, ahol az államfő távozását követelték« − olvasható a cikk bevezetőjében. Az USA vezető politikusainak nem kellett Putyinhoz hasonlóan tagadniuk az adócsalásra vonatkozó vádakat. 

Hogyan úszták meg az amerikaiak minden idők legnagyobb pénzügyi adatkiszivárgását? (...)

Mégis, hova tudják elrejteni a pénzüket az amerikaiak? − teszi fel a kérdést Vinik. A szerző szerint ez a hely maga az Egyesült Államok. Az ország stabil, biztonságos, és a törvények könnyen lehetővé teszik az adók alacsonyan tartását. Zucman nincs meglepve, hogy a Panama-papírok nem köthetők amerikaiakhoz, ugyanis fiktív vállalkozásokat Delaware és Nevada államokban is könnyű bejegyezni. Sőt, a cikk kiemeli, hogy nemzetközi szervezetek az USA-t a világ egyik legnagyobb adóparadicsomának minősítették tavaly.

Az elemzés rávilágít, hogy offshore számlán pénzt tartani nem feltétlenül jelenti azt, hogy a számlatulajdonos megszegi a törvényeket. A kiszivárogtatás mögött álló Süddeutsche Zeitung német napilap elővigyázatosan nem vádolt senkit, akinek a Mossack Fonsecanál volt számlája. Azonban a lap főszerkesztője az amerikaiaknak a Panama-iratok botrányban való érintettségének a hiányára vonatkozóan titokzatosan azt nyilatkozta a szerzőnek: „csak várjon, mi következik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2016. április 12. 12:56
Hogyan úszták meg? Ahogy Vanek úr a névsorolvasást. Ők olvassák a névsort, ők szivárogtatnak ki! :-)
yanoo
2016. április 12. 10:54
Dehogynem.Van egy jó Bukowski könyv, sajnos a címére nem emlékszem, de a volt benne egy rész, amikor először keresett a könyveivel nagy pénzt.Megjelent egy adószakértő ügyvéd és sorolta, hogy most akkor veszünk egy BMW-t, egy házat farmmal, stb.Azt mondta a Bukowski, hogy neki erre semmi szüksége, mire a szakember azt mondta, hogy akkor ilyen-olyan adókkal elveszi az állam.A pénzt azonnal be kell fektetni, ha nem akar adót fizetni.Nyilván sarkított a történet, de biztosan valós.
yanoo
2016. április 12. 10:51
Máshova viszik.
Senye Péter
2016. április 12. 10:51
Az amerikai politikusok helyzete némileg különbözik a többiekétől. Ha nagyobb botrány nélkül kicsúsznak a hatalomból, vagy egyszerre három gyereküket kell jobb egyetemre járatni, jó pozíciót kaphatnak egy óriásvállalatnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!