Így kerítené hatalmába Oroszország Európát

2016. április 25. 12:19

Hatalompolitikai invázió zajlik az európai politika homályzónájában. A Kreml egy hozzá hű nemzetközi klientúrát akar kiépíteni az orosz határokon túl. Kelepcébe csalják a külföldi vezetőket és a Kremllel szimpatizáló elitet hoznak létre.

2016. április 25. 12:19
Árpási Botond
Danube Institute

„Hatalompolitikai invázió zajlik az európai politika homályzónájában. A Kreml egy hozzá hű nemzetközi klientúrát akar kiépíteni az orosz határokon túl. Bár a globalizációról alkotott elképzelés alapgondolata az, hogy a pénz politikailag semleges, az egymásrautaltság a kibékülést segíti elő, a nemzetközi kereskedelem megteremti a harmóniát; ezzel szemben Moszkva a pénzt és a kereskedelmet fegyverként, az egymásrautaltságot pedig az agresszió eszközeként használja fel − írja Brian Whitmore a Radio Free Europe/ Radio Europe honlapján megjelent cikkében.

»Szovjet tankok gördülnek be Budapestre és Prágába. Orosz bankok titokzatos offshore számlákat és fedőcégeket hoznak létre, amelyek lopakodva befolyást szereznek, és stratégiai eszközöket halmoznak fel Európa-szerte. Üzleti és ipari lobbik keleten és nyugaton egyaránt a putyini érveket szajkózzák. Kommunista pártok hálózata mozdítja elő Moszkva érdekeit. Átláthatatlan vállalatok hálója, homályos energiaszerződések és összetett pénzmosó folyamatok kelepcébe csalják a külföldi vezetőket és a Kremllel szimpatizáló elitet hoznak létre. A múlt találkozik a jelennel.« Számos ok miatt az új szovjet típusú kommunizmusnak lehet nevezni az orosz korrupciót: a moszkvai vezetés piszkos ügyleteit nevezhetjük az új »Vörös Veszedelemnek«, írja Whitmore.

Keleten, az egykori csatlós államokban a szovjet típusú szocialista társadalmi berendezkedést és a központi újraelosztó tervutasításos gazdaságot, valamint az autoriter politikai rendszereket felváltotta a versengésen alapuló, kapitalista gazdasági rendszerek és a nem jól működő, diszfunkcionális kormányzatok. A Szovjetunió próbálkozásai, hogy a Nyugatot »felforgassa egy ideológia hatalmával”, utat mutatott Vlagyimir Putyinnak, hogy a pénz csábító erejével korrumpálja ezeket az országokat. A szerző úgy látja, »minél több dolog változik, annál inkább maradnak ugyanolyannak«.

A cikkben idézett Peter Pomerantsev és Michael Weiss (a The Menace of Unreality: How the Kremlin Weaponizes Information, Culture, and Money szerzőpárosa) szerint Moszkvának nem érdeke, hogy a Varsói Szerződés országainak élére álljon; ehelyett tovább mélyíti a meglévő törésvonalakat, felforgatja a nemzetközi intézményeket és »segít egy olyan világot létrehozni, amiben a saját korrupt autokráciája virágzik«.

Az elemzés rávilágít, hogy Oroszország nem azt a taktikát követi, mint a Szovjetunió az előző században (ti. kommunizmus terjesztése, Moszkvához hű blokk létrehozása).»Vlagyimir Putyin a korrupt üzleti modell elterjesztésén fáradozik, hogy a Kremltől függő nemzetek csoportját hozza létre.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. április 26. 13:57
Brüsszel már ezt csinálja 25 éve amióta kelet- Európát behúzták a csőbe.
kálmi
2016. április 26. 11:57
Most mindentől függetlenül de Oroszország Európa.
predator
2016. április 25. 23:02
Aki még ott tart,hogy azt a mesét reklámozza miszerint 2008-ban Oroszország orvul megtámadta szegény kicsi Grúziát,annak figyelmébe ajánlanék pár tényt. Ezek a következők: a háború után egy nemzetközi vizsgálóbizottság alakult, amely vizsgálta magát a 2008-as háborút és azt is,hogy miképpen jutottak addig a felek. A bizottságot a svájci Heidi Tagliviani vezette. A következő megállapításra jutottak: mindegyik fél magatartása segítette a háborús helyzet kialakulását, de a háborút Grúzia kezdte augusztus 7-én éjjel amikor rakéta sorozatvetőkkel lőni kezdte a dél oszét fővárost Chinvalt. Tehát hivatalosan is ki lett mondva az a tény Grúzia volt az agresszor,nem az oroszok. Aki nem ismerné az előzményeket annak még hozzátennék annyit,hogy Chinvalban 1994 óta egy FÁK egyezmény értelmében,az ENSZ jóváhagyásával egy többnemzetiségű békefenntartó kontingens állomásozott. Orosz parancsnokság alatt orosz,oszét és grúz katonák. A kontingens grúz tagjai augusztus 7-én délután leléptek az állomáshelyükről. Hetedikén késő este a grúz hadsereg már lőtte az ott maradt orosz és oszét békefenntartókat. Több orosz békefenntartót is megöltek félő volt,hogy az összeset megölik. Medvegyev elnök emiatt végül elrendelte,hogy augusztus 8-án az orosz haderő bizonyos egységei Grúzia területére lépjenek,és megvédjék az oszétokat és az oroszokat a grúz hadseregtől. Szaakasvilinek nagy szerencséje,hogy nem Putyin volt akkor az elnök,hanem a liberális Medvegyev,mert Putyin elnöksége esetén nem úszta volna meg ilyen viszonylag könnyen a háborút.
polnemkor
2016. április 25. 21:55
Michael Weiss Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!