Az EU szíve a terrorizmus fészke

2016. április 07. 10:46

A szomorú valóság az, hogy a terroristák búvóhelye az Európai Unió központjának szívében fekszik, és senki sem tudja, mi legyen vele.

2016. április 07. 10:46
Árpási Botond
Danube Institute

„Március 22-én több robbantás rázta meg Brüsszelt. A belga fővárosban két héttel korábban fogták el a négy hónapja a párizsi merényletek miatt keresett Salah Abdeslamot. Matthew Levitt az ismét az események központjának számító Molenbeek városrészben tett utazása során szerzett tapasztalatairól, az ISIL európai terjeszkedésének okairól a Politico honlapján megjelent cikkében ír.

»A szomorú valóság az, hogy a terroristák búvóhelye az Európai Unió központjának szívében fekszik, és senki sem tudja, mi legyen vele« − írja bevezető soraiban a szerző. Levitt Brüsszelben tartózkodásának első napján Molenbeekbe vezetett az útja, ahol találkozott a polgármester-asszonnyal, a rendőrfőnökökkel, a helyi rendőrség radikalizáció-megelőző csoportjával. A szintén ott tartózkodó civil »megelőző tisztek« feladata a visszatérő terroristák reintegrálása a társadalomba és a fiatal muszlimok távol tartása az Iszlám Államtól.

A szerző úgy látja, Molenbeek egy teljesen másik világ, másik kultúra a Nyugat szívében. A 114 imámból mindösszesen nyolc beszéli a helyi nyelvek, a francia és a flamand egyikét a belga fővárosban. Továbbá nehézséget jelent a százezres muszlim közösség számára, hogy nagy részük az ország legszegényebbjei közé tartozik, magas a munkanélküliségi és bűnözési ráta.

Mindezen adatok fényében nem tartja meglepőnek a cikk írója, hogy Molenbeek ideális helyszín az Iszlám Állam számára a tagtoborzásra. Irakba és Szíriába lakosságszám-arányosan Belgiumból mentek a legtöbben a dzsihadista szervezet oldalán harcolni. Az elemzésben idézett belga miniszterelnök szerint majdnem minden esetben valamilyen szál Molenbeekhez vezet. És ez így volt a legutóbbi robbantásoknál is.

»A toborzók közösséget ajánlanak a kitagadottaknak; a társadalomból kirekesztetteknek. (…) Amit az Iszlám Állam ad, röviden, gyors út a semmiből a hőssé válásig.« A szerző szerint a molenbeeki szélsőségesek nem a sztereotípiákban szereplő iszlamisták: isznak, drogoznak, szerencsejáték függők. A rendőrség sokszor ismeri az Abdeslamhoz hasonló gyanúsítottakat, de csak kisebb bűncselekmények elkövetése miatt.

Belga tisztviselők többször hangsúlyozzák, hogy a vallási extrémizmus csak egy összetevő, azonban az csak a felszín. Az írás rámutat, hogy a gyanúsítottak legtöbbször bűnözők, akiket vonz valami, ami »identitást ad számukra. Radikalizálódnak a gondolattól, hogy az IS több mint az Iszlám«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2357
2016. április 07. 17:59
A régi nagy hadvezérek mind tudták mit kell vagy kellene csinálni. Tanulni kell tőllük.
Box Hill
2016. április 07. 14:13
A belgák afrikai tevékenységéről a Wiki szerint: "A becslések szerint a kegyetlenségek és gyilkosságok, valamint az éhínség és a trópusi betegségek áldozatainak száma 2 és 15 millió közé tehető, bár a legtöbb forrás 8–10 millió közé teszi a halottak számát.[1] A becslések szerint 1908-ra a gyarmat lakosságának fele elpusztult."
bispora
2016. április 07. 13:52
"Társadalomból kirekesztettek..." Kábé, mint nálunk a cigányok. 80-as átlagIQ, mely a közösség 30%-át a szellemi fogyatékos kategóriára predesztinálja. Ez eddig genetika-biológia-fizika. A félhüje, de legalább agresszív muszlim fiatalok aztán nem találnak öltönyös munkát- talán ez lehet a "kirkesztés". De hát mit kellene csinálnia a flamand, vagy vallonbelgáknak? Küldjék lobotómiára a gyerekeiket, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek? Most, hogy leírtam, egyre inkább az az érzésem, még olyan ballibsi is lehet, aki ezt önként vállalná. Hogy miért mondom ezt? Nézzétek meg a linkelt cikket. Norvégiában egy ballipsi hetero őslakót megerőszakolt egy szomáliai fekete kan. Aki ezért kapott 4 évet, a lipsi meg idegösszeroppanást. De aztán felépült és most azért kampányol, hogy az erőszakoló homár négert nehogy kiutasítsák Norvégiából. Hiszen mi lenne ott szegénnyel, és már amugy is bűnhődik a tettéért, amit meg csak úgy lehet megérteni, ha tiszteljük az ő más kultúráját... http://www.nrk.no/ytring/jeg-ble-voldtatt-av-en-mann-1.12852714
luisbathhelena
2016. április 07. 12:36
A valóság minden nap az arcunkba üvölti hogy az ehhez hasonló szitukat CSAK MEGELŐZNI LEHET utólag kezelgetni már nem. Ha valahol tömegesen ott vannak, már csinálhatnak akármit az az ország vesztett. Nekünk még megvan az esélyünk amíg nem lesz olyan kormányunk amelyik elkezdi illegálisékat idetelepíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!