Bölcs, magyar kuvasz

2016. március 28. 11:01

Újkori kormányzásának időszakában még soha nem került ilyen válságos helyzetbe Orbán. Az a kuvasz, amely egy komplett kastélyrendszert birtokol túl sokat árul el a miniszterelnökről és ezt immár a szélesebb közvélemény előtt sem lehet elleplezni.

2016. március 28. 11:01
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Politikai korrektséghez (pc) szoktatott agyam nehezen enged túllendülni a pc szabályán, pedig a magyar miniszterelnök már régen túlhaladottnak minősítette a szemléletét; gyakorolja is naponta. Mégis oly nehezen írom ide, noha társasági körökben – no persze olyanokban, mint az enyém – folyamatosan ezt hallom: micsoda szerencséje van – már megint! – a Fidesznek; éppen jókor jött neki ez a brüsszeli robbantás, akkor, amikor már megint minden recsegett-ropogott körülötte, vagy, ahogy filmrendező barátom fogalmazott: láthatóan fesledezik rajta a kabát. Nehezen írom le, mert oly morbid a gondolat, és nem attól tartok, amitől amúgy baloldali politikusok, hogy majd mit szól hozzá a Fidesz, hanem mert eleve valami gonoszságot feltételez a politika túloldaláról. Inkorrekt, mondanám, de ezzel azt is állítanám, hogy ilyesmi a mai kormányzó pártoktól nem feltételezhető. Ez viszont oly mértékű naivitásra vallana, ami már hitelvesztéssel járna.

Ne fussunk több kört, induljunk ki abból, ami már úgy is leíródott: Brüsszel jól jött a Fidesznek. Az a kommunikációs folyam, amely lassan másfél éve jellemzi Orbánt és csapatát, az utóbbi időben elapadni látszott, a felszínre hozta a kormány és a párt körül zajló korrupciós jelenségeket, és ezektől immár a miniszterelnök sem maradhatott intakt. Miután eltűntek Magyarországról a menekültek, már verbális szinten sem volt tartható, hogy az országot lerohanták és lerohanhatják a migránsok – terroristák –, az emberek a tényleges helyzettel kezdtek foglalkozni. Azzal, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak az oktatásban, hogy elviselhetetlen az egészségügy állapota és hiába születtek új pr-ötletek – csok, nok, –, hiába lepték el a médiát – kivéve persze a baloldali médiát – a »magyar reformok működnek« hirdetései, ezek nem tudták eltakarni a kormányzás ordító hiányosságait, illetve azokat az összefonódásokat, amelyek néhány ember elképesztő meggazdagodásához vezettek és amelyek középpontjába a legtöbben magát Orbán Viktort vélelmezik.

Újkori kormányzásának időszakában még soha nem került ilyen válságos helyzetbe Orbán; egy kuvasz rántotta le őt a földre. Helyenként nagyképű, fölényes, a politikai ellenfelet kioktató és megleckéztető stílusa, mely eddig oly eredményesen működött, hirtelen a semmibe hullott, csak a fejhang és az üres vagdalkozás maradt meg, no meg a kuvasz nyomán támadt kérdőjelek: honnan a vagyon? (...)

Az a kuvasz, amely egy komplett kastélyrendszert birtokol – stróman: Orbán Győző és Mészáros Lőrinc – túl sokat árul el a miniszterelnökről és ezt immár a szélesebb közvélemény előtt sem lehet elleplezni. Az a kuvasz nagyítja fel mindazt, amelyet már Ferenczi Krisztina írásaiból is világosan láthattunk volna és ami mellett korábban még elmentünk. Az a kuvasz nagyítja fel az összes nemtelennek tűnő kapcsolatot, például Vajna Andrással, vagy éppen Mészáros Lőrinccel, vagy Rogán Antallal és a többiekkel. Ez a kuvasz irányítja rá a figyelmet az összes hazugságra, hozzuk itt példaként Habony Árpádot. És ez a kuvasz állítja a fókuszba az orbáni rendszer romlottságát. Azt a romlottságot, amely fokozatosan mutatta meg magát a társadalom egyre nagyobb rétegeinek, és amely romlottság immár a közvélemény-kutatásokban is mérhetővé vált. És ez a fölismerés, ez a fölnyílt szem nem azonos a tavalyi, bő egy évvel ezelőtti Fidesz-válság időszakkal. Akkor a rossz kormányzati döntések sorozata taszította lefelé a pártot és annak vezetőjét. Ezt most a korrupció, a nepotizmus. A mélyebb rétegekbe eljutó felismerés: ezek leginkább egymást szolgálják (ki), nem az országot. Azt inkább kiszolgáltatják, az összes lózungjuk ellenére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 462 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maanzaad
2016. március 29. 15:52
Ez a tíz éves előre fizetés, nagyon életszerű...))))))))))))
maanzaad
2016. március 29. 15:09
Szerintem a G nap tette be az ajtót, de nagyon.
august
2016. március 29. 12:23
:) Azért az jellemző a balliberális propagandagépezetre, hogy kiemelt célpontja a habonyárpi táskája, és Orbán kutyája..
catalina9
2016. március 29. 07:38
madarasi.abel http://Qbatov.Security.Fan.Club [Hozzászóló kiszűrése] 2016. március 28. 12:52 8 @catalina9 azért a politikához van egy kis köze annak, ha a gazdaságban az átlag nettó mekkora." Hát bizony ez igaz, nézzem meg mikor maradtunk le a környező országokhoz képest. "Gondolnám én, hogy az adókat a politika határozza meg. Az munkavállalói érdekérvényesítés szabályait is ők rögzítik. S amilyenek a lehetőségek, olyanok lesznek a kiharcolt bérek is." ez most mire érv? "Vagy szerinted gyrcsány a hibás, hogy már a szlovákoknál is nagyobbak a fizetések? " Az hagyján, de mennyivel magasabb lett Gyurcsány alatt az államadósság, eladósodtak az önkormányzatok, a családok. Mindez Gyurcsány alatt!! "Gondolom igen, hisz Orbánék tökösek ugyan, de az elmúlt8évet ők sem tudták rendbe tenni az elmúlt6év alatt." De bizony, hogy rendbetették lásd Görögország! " Szerinted még mennyi időt kellene nekik adni? még tíz év elég lesz?" Remélem lesz még jó tíz Orbán évünk. Gondolom maga is örülne ennek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!