Bordeaux, Burgundia, de Wachau sem lenne igazán jó analógia talán. Bordeaux közel 120 ezer ha, de lényegesen egyszerűbb fajtaszerkezettel. Burgundia 27 ezer ha, nagyon egyszerű (de világbajnok) fajtaszerkezettel. Wachau pl. viszonylag kicsi, két, a világ számára is fontos és a szűk szabályozás részét képező (Vinea Wachau) és néhány nem annyira fontos (Niederösterreich) fajtával.
Vegyük azonban a Rhone borvidéket, borrégiót.
Nagy terület, sok-sok kék- és fehérszőlő-fajta, nagyon eltérő talaj- és klimatikus viszonyok, négy szintű szabályozás. Nem feltétlen a szőlőfajta, hanem a bor minősége (végső soron a termőhely adottságai) dönti el, hogy e négy közül hová is sorolják be az adott bort. Cotes-du-Rhone AOC az alap. Lehet fehér, rozé vagy vörös is. Ez a borpiramis talpa, óriási mennyiség. De: nem szitokszó! Akár jó is lehet, bár a kitűnő iránytű elengedhetetlen.
A »Village« még mindig a nagy mennyiségű házasítást szolgálja és a termőhely nem, csak az átlagos minőség azonosítható be, s nyilván emeltebb az ár a Cotes-du-Rhone-hoz képest. E kategória csúcsát a »nevesített« települések jelentik, hiszen itt már tudni lehet a bor szűkebb származási helyét, egy adott települést és környékét (Chusclan pl.). A borpiramis csúcsát pedig az ún. »cru« jelenti, az a 17 híres körzet, város, falu, amely önmagában jelenthet meg a címkén: pár napja már Cairanne, régebbről Rasteau, Gigondas, Cote-Rotie, Hermitage és pl. mindenek előtt Châteauneuf-du-Pape. Hogy ez utóbbi maga cca. 3200 ha? Ez most nem fontos.
Ezek esetében szigorú a szabályozás: felhasználható fajták, terméshozam, itt-ott a művelési mód, esetleg érlelés, stb. Ha valaki tájékozott, a címke alapján is tudhatja általában, mi van a palackban, mire, milyen stílusra számíthat.