Kína kedvére tenne az Európai Bizottság

2016. február 02. 14:08

Bő négy évvel ezelőtt a Világgazdasági Fórum akkori, daliani tanácskozásán már előhúzta a kínai vezetés, hogy országuk hajlandó növelni európai befektetéseik volumenét, ha cserébe az EU elismeri Kínát, mint piacgazdaságot.

2016. február 02. 14:08
Németh Áron Attila
DiploMaci

Mit jelenthet tehát Európa gazdasága számára az EU vezetőinek esetleges döntése a frissen kiszivárgott uniós bizottsági anyag értelmében? Semmi jót.

Egyfelől, mert a jelenleg hatályban lévő dömpingellenes intézkedések részleges feloldásával olcsó kínai termékek áraszthatják el az európai közöspiacot, kivéreztetve történelmi iparágakat, például a kerámiaipart. Másodsorban, mert az intézkedés negatív következményei három olyan uniós tagállamot is kiemelten érintenének, akik egyébként is komoly gazdasági gondokkal küzdenek – Olaszország, Franciaország, Spanyolország. Harmadrészben, mert előzetese becslések szerint minimum 73 ezer uniós állás jövője foroghat veszélyben – a becslés maximuma 188 ezerre teszi a potenciálisan megszűnő állások számát. Végezetül pedig, mert a Politico által megkérdezett szakértők / iparági források szerint a Bizottság alapfeltételezése, amely alapján szerintük nyugodtan végbemehet Kína átminősítése, légből kapott tényeken alapszik.

És akkor ez alapján mondja valaki, hogy a legnagyobb problémát Görögország jelenti.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2016. február 02. 15:00
Kevés az információ. Semmit sem ír arról, hogy mit jelent az, hogy "az EU elismeri Kínát, mint piacgazdaságot", viszont rengeteget arról, hogy milyen káros következményei lehet_nek. Nyilván bármilyen egyezséget akkor kell megkötni, ha mindkét félnek az előnyére szolgál, ha nem, akkor addig kell gyúrni a feltételeket, míg olyan nem lesz - vagy feladni az egyezség megkötésének szándékát. Kínával mindenképpen lehetne kölcsönösen előnyös szerződéseket kötni, inkább attól félek, hogy nincs egységes vezetése az EU-nak, és egy-egy EU-n belüli érdekcsoport át tudja verni az akaratát a többiek kárára.
3M..
2016. február 02. 14:31
Nyugodtan megtehetik. A német cenzúra, ma már túllőtt a kínain, Észak-Koreával áll pariban. Tehát a merkeli diktatúrához képest ma már Kína, egy piaczgazdaság. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!