Kiáltvány Európa demokratizálásáért

2016. február 06. 20:06

A globális versenyképességgel, migrációval és terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak ellenére csupán egyetlen jövőkép rémíti igazán halálra Európa hatalmait: a demokrácia!

2016. február 06. 20:06
Jánisz Varufakisz
DIEM 25

„A globális versenyképességgel, migrációval és terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak ellenére csupán egyetlen jövőkép rémíti igazán halálra Európa hatalmait: a demokrácia! A demokrácia nevében beszélnek ugyan, de csak azért, hogy annak gyakorlatát tagadják, kitagadják és elnyomják. A demokráciát kívánják alakítani, elkerülni, korrumpálni, misztifikálni, fölötte zsarnokoskodni és azt manipulálni, mindezt pedig azért, hogy energiáját megtörjék, és lehetőségeit elhárítsák.

A népei uralma alatt álló Európa, egy démosz általi kormány a közös rémálma:

  • A brüsszeli bürokráciának (és a több mint tízezer lobbistájának);

  • A gyorsreagálású osztagokként működő felügyelőszerveknek, a pénzügyi trojkának, amelyet nem megválasztott technokratákkal közösen verbuváltak más nemzetközi és európai szervezetekből;

  • A nagy hatalmú Eurocsoportnak amelynek létezését semmiféle törvény vagy szerződés nem szabályozza;

  • A pénzügyileg kimentett bankároknak, alapkezelőknek és az újból és újból megjelenő oligarcháknak, amelyek folyton gyanakvással tekintenek a tömegekre és annak szervezett véleménynyilvánítására;

  • A liberalizmust és demokráciát, szabadságot és szolidaritást fennen hirdető politikai pártoknak, amelyek kormányra kerülve azután rendre elárulják ezeket az értékeket;

  • A kormányoknak melyek az egyenlőtlenséget táplálják önpusztító megszorító intézkedések bevezetésével;

  • A médiacézároknak, akik a félelemkeltést egyenesen művészeti ággá fejlesztették, amelyet aztán profitszerzésre és a hatalom fenntartására használnak;

  • A nagyvállalatoknak és a velük összesustorgó, titkolózó uniós intézményeknek, amelyek ugyanebbe a félelembe fektetnek be, hogy a titkolózást és a mindenkire kiterjedő megfigyelés kultúráját terjesszék, és hogy a közvéleményt maguk felé hajlítsák;

Az Európai Unió kivételes teljesítmény volt, amely békében hozta közös nevezőre a különböző nyelveket beszélő európai népeket, és különböző nyelvek kultúrák talajából növekedett ki, bebizonyítva hogy együtt tudunk működni az emberi jogok terén, a kontinensen, ahol nem sokkal azelőtt még a gyilkos sovinizmus, rasszizmus és barbárság uralkodott. Az Európai Unió lehetett volna a közmondásos fény az éjszakában, amely megmutathatta volna, a világnak hogyan lehet a békét és szolidaritást kiemelni a konfliktusok és vakbuzgóság karmai közül.

Sajnos azonban ma a közös bürokrácia és a közös valuta inkább megosztják Európa népeit, amelyek már épphogy egyesültek különböző nyelveik és kultúráik ellenére. A rövidlátó politikusok, gazdasági naivitástól szenvedő tisztviselők és pénzügyekben inkompetens „szakértők” dacszövetsége szolgai módon alávetik magukat a pénzügyi és ipari konglomerátumok parancsainak, ezzel pedig Európa megbecsülését teszik kockára és kiszolgáltatják azt egy Európa-ellenes visszafejlődésnek. Büszke nemzeteket fordítanak egymás ellen. A nacionalizmus, szélsőségesség és rasszizmus pedig újra felébredt. 

(...)

Felszólítjuk minden európai társunkat arra, hogy csatlakozzanak hozzánk a DiEM25 európai mozgalom létrehozásában,

  • hogy demokratizáljuk az Európai Uniót;

  • hogy véget vessünk annak a leegyszerűsítő politikának, amely puszta technikai döntésként tünteti fel, és alakítja hatalmi viszonyokká a politikai viszonyokat;

  • hogy alávessük az EU bürokráciáját a szuverén európai népek akaratának;

  • hogy a nagyvállalatoknak a polgárok fölött gyakorolt hatalmát lebontsuk;

  • hogy újrapolitizáljuk a szabályokat, amelyek a közös piacunkat és közös pénznemünket kormányozza.

Idejét múltnak tekintjük azokat a nemzetállami szintű pártokat, amelyek gyenge szövetségeket alkotnak az Európai Parlamentben. Bár a harc az alulról építkező (helyi, regionális és nemzeti szinten megvalósuló) demokráciáért szükséges, nem elégséges, ha ezt a harcot nemzetközi stratégia és egy Európa demokratizálására irányuló páneurópai mozgalom nélkül folytatjuk. Az európai demokratáknak először össze kell gyűlniük, közös célokat kitűzniük, és azután keresniük meg azokat a módokat, amelyek által a helyi közösségekkel, illetve a regionális és nemzeti szintekkel is összekapcsolódhatnak.

Az Európai Unió demokratizálásáról szóló átfogó célkitűzésünk összefonódik azzal az ambícióval, hogy a (gazdasági, politikai és szociális) önigazgatást is előmozdítsuk helyi, városi, regionális és nemzeti szinten; hogy megnyissuk a hatalom folyosóit a nyilvánosság előtt; hogy felkaroljunk társadalmi és civil mozgalmakat; és hogy felszabadítsuk a kormányzat minden szintjeit a bürokratikus és nagyvállalati hatalom alól.”

*

A DIEM 25 mozgalom angol nyelvű kiáltványát a Kettős Mérce blog két szerzője, Tóth Csaba Tibor és Pap Szilárd István fordította le magyarra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2016. február 08. 02:48
Szep elkepzeles... Kar hogy egy regioban szomszedos telepuleseknek is mas es mas elerendo celjaik kituzeseik vannak nemhogy regioknak orszagoknak. Ez szepen habosan hangzik hogy orszagos partok mdllett atnyulva alakitsunk vilagdemokraciat, csak meg eddig a valasztasok mivoltat nem soroltak az antidemokratikus intezkedesek koze, ugy latszik ez is elerkezett. Sztalin is erosen hitt a vilagforradalom elsopro erejeben , de azert o nem is nevezte magat demokratanak.
Onurisz
2016. február 07. 16:18
Nem a diagnózis újabb és újabb megfogalmazásaival kellene már foglalkozni, mert az szimpla ideologizálás, hanem a terápiával. Hogyan, milyen intézkedésekkel lehet megfékezni a nagyvállalatokat, stb.
Békanász a hasadon
2016. február 07. 10:41
Kacérkodhatnak a görögök a bolsevizmussal, csak aztán ne ide jöjjenek, amikor becsődöl. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/altalanos/massag_azonossag_I/pages/011_a_magyarorszagi_gorogok_legujabb.htm
imres
2016. február 07. 10:38
Jószándékú, demagóg, idióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!