Mindenkin túlnő a tanárok tiltakozása

2016. február 18. 13:28

Kik szervezik a tanárok, pedagógusok tiltakozását? Ha eddig adhattunk is választ erre a kérdésére, a hét végére már csak valami olyasmit mondhatunk: a nép.

2016. február 18. 13:28
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Kik szervezik a tanárok, pedagógusok tiltakozását? Ha eddig adhattunk is választ erre a kérdésére, a hét végére már csak valami olyasmit mondhatunk: a nép. Míg a kormánypárt a tüntetés óta elhalkult a tanárok tiltakozása kapcsán, megúszásra játszva, és próbálva azt elérni, ne gördüljön tovább a téma, maguk az eddigi tiltakozások szervezői, a Tanítanék mozgalom tanárai és a szakszervezetek sem mondanak mást egy kerekasztalon kívül. Az üres tiltakozási térbe pedig egymás után robbannak be a spontán tiltakozási formák. Az emberek akarnak tiltakozni és hallatni a hangjukat. (…)

Maguk a tiltakozások eddigi vezetői - Pukli, Pilcz, a Tanítanék mozgalom, illetve a PSZ és a PDSZ - a szombati tüntetés óta egy kerekasztalra jött össze, de hosszú-, közép- vagy akár rövidtávú tervet nem tettek le a nyilvánosság elé arról, merre is haladnak tovább a tiltakozások. Mellékmondatként elhangzott március 15-e, de konkrétumot erről se hallhattunk. Nyilván a helyzet az, hogy egy ilyen, a nyakukba szakadt és óriásira nőtt tiltakozást szervezet és tapasztalat nélkül koordinálni szinte lehetetlen, főleg úgy, hogy az eddigi szervezők is 5-6 különböző egymással hol egyeztető, hogy egymástól függetlenül működő csoportra bonthatók.

És ebben az üres, senki által nem kontrollált politikai térbe a hét vége felé egyre-másra törnek be a sajtó által felemelt tiltakozóakciók. A tanári karok egymás után posztolják kockás inges képeiket, tiltakozva Klinghammer mondata nyomán. A Teleki igazgatóját ért retorziók kapcsán holnap délután minitüntetés lesz az iskolánál, és a gimnázium épületénél egész nap várják a szolidáris állampolgárok virágait. De kockás inges iskolába menésre szólítják fel egymást diákok a Facebookon, sőt újabban mozgalom indult arra is, hogy mindenki kockás ingben menjen munkába most pénteken, és töltse fel erről a képeket a Facebookra. Február 29-re pedig szülői sztrájk készül, melynek lényege, hogy a közoktatás állapota ellen tiltakozva ne vigyék be az iskolába gyereküket a szülők.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BPasternak
2016. február 18. 13:43
A nép? "Az ülést, amelyre mintegy száz közoktatási civil szakmai szervezet kapott meghívást, Radó Péter vezeti, aki 1998–2001 között a Soros György alapítványai közé tartozó OSI Oktatáspolitikai Intézetének igazgatóhelyettese volt. A Horn-kormány alatt, 1994–1996 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kisebbségi főosztályát, majd a Civil Kapcsolatok Igazgatóságát vezette. Később az Országos Közoktatási Intézetben oktatáskutatóként és az OSI–Budapest oktatási programjában dolgozott tanácsadóként. A platform koordinátora Ercse Krisztina, az Együtt korábbi oktatáspolitikusa lesz."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!