Kell-e félnünk a nukleáris terrorizmustól?

2016. február 26. 12:06

Ha a radikális dzsihadisták tömegpusztító fegyverekre teszik rá a kezüket, nem fognak hezitálni, hogy használják is.

2016. február 26. 12:06
Árpási Botond
Danube Institute

„Amennyiben a terroristák a feketepiacon vásárolt, nukleáris fegyver előállításához szükséges hadianyagot tudnának vásárolni, az így tulajdonukba került fegyver birtokában katasztrofális következményeket tudnának előidézni. Habár világszerte a vezetők és kormányaik évek óta számos biztonsági intézkedést hoztak a nukleáris anyagok őrzésére és megsemmisítésére, a még így is laza szabályozás, a nemzetközi szerződések hiányosságai miatt van okunk aggódni − írja Sam Nunn, Richard Lugar és Des Browne a Politico-nak írt cikkükben.

»Ne legyen kétség afelől, ha a legutóbbi párizsi merényletsorozatért felelős radikális dzsihadisták tömegpusztító fegyverekre teszik rá a kezüket, nem fognak hezitálni, hogy használják is. Nincsen határa azoknak a szörnyű tetteknek, amelyeket ezek a terroristák ideológiai fanatizmusuktól elvakultan véghez ne vinnének« − írják a szerzők a cikk bevezetőjében. A legjobb mód, hogy megakadályozzák egy tömegpusztító fegyver használatát (WMD), ha megelőzik, hogy a terroristák nukleáris anyagot szerezzenek. Az államok együttműködésének eredményeként 1992-ben még 52 volt, mára azonban 24-re csökkent azon országok száma, amelyek nukleáris anyagot birtokolnak.

A novemberi párizsi események után írt cikk felhívja azonban egy Délkelet-Európára vonatkozó jelentésre a figyelmet, amely a nukleáris anyagok feketepiacáról szól. A szerzők a fenyegetést abban látják, hogy a fegyver megépítéséhez szükséges technikai tudás könnyebben hozzáférhető, mint valaha. »Mindnyájan tudjuk, hogy a vezetők erőfeszítéseinek ellenére, nincs egy olyan hatékony globális rendszer arra vonatkozóan, hogyan kellene minden fegyvergyártásra felhasználható anyagot őrizni.«

A szerzők azt írják, hogy a hatályos nemzetközi egyezmények közel sem elegendőek a biztonság garantálásához, valamint a betartatásukra sem épült ki még eléggé hatékony mechanizmus.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. február 27. 18:00
Ha képesek voltak feláldozni amerikai állampolgárokat is a tornyok ledöntésével... Kik is?
berzsian56
2016. február 27. 12:43
Há má mé kellene. Százszázalékos biztonság,az biztosísten nem létezik. Felettünk egy atomfelhő debil kölyköm lesz ha felnő.
néhai Ch.Pilot
2016. február 27. 11:56
Nem kell félni tőle. Ugyanis nem tudjuk befolyásolni. Ha lesz lesz, ha nem nem. Előre ettől görcsölni, és hagyni elfutni az életet magunk mellett hülyeség.
Cassi
2016. február 26. 21:49
Persze annó a demokraták sem haboztak használni az atomfegyvert, rögtön civileken, és természetesen figyelmeztetés nélkül. Ennél a dzsihadisták sem tudnak gonoszabbak lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!