A Szerb utcai ház titka: Habony alighanem teremőrként dolgozott

2016. február 09. 18:02

Ha ugyanis ebben a házban voltak a Szépművészeti festményei, akkor azokra vigyázni is kellett, márpedig erre a bizalmi állásra Habonynál keresve sem találhattak alkalmasabb embert.

2016. február 09. 18:02
A szerk.
Magyar Narancs

„Most talán közelebb kerültünk a megfejtéshez. Ha ugyanis ebben a házban voltak a Szépművészeti festményei, akkor azokra vigyázni is kellett, márpedig erre a bizalmi állásra Habonynál keresve sem találhattak alkalmasabb embert.

Egyrészt Habonynak nincs semmilyen hivatalos állása, tehát nyilván ráért. Másrészt kendó-bajnoki múltja, az utcai közelharcban mutatott teljesítménye és koronagondnoki gyakorlata minden bizonnyal képessé teszik műkincsek őrzésére, akár erőszakos támadások esetén is. Harmadrészt eredeti végzettsége díszítőszobrász, tehát szakmabelinek tekinthető. És végül: közismerten vonzódik a vitrinekhez.

A másik lehetőség, hogy Habony mégsem teremőrként dolgozott a Szerb utcában, hanem tényleg ott lakik, és a Szépművészeti Múzeum egy füttyentésre odakölcsönözte a mintegy 300 milliót érő 10 antik képet, majd pedig körömszakadtáig titkolta ezt. De ez olyan szintű pofátlanság lenne, amit el sem tudunk képzelni a mindig visszafogott Nemzeti Együttműködés Rendszeréről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. február 10. 08:41
Sztem ez az első lépés, hogy Habony Árpád, és Szépművészeti Múzeum a végén lakást cseréljenek.
Mr.Falafel
2016. február 10. 07:42
Havi 15 ezerért én is bérelnék képeket az irodámba. Vajon nekem is ideadnák kölcsönbe? Talán igen, de le kéne tennem 2-3 milliárdot kaucióként. Habony is biztos letette.
Sitiveni Klein
2016. február 09. 22:28
Meghatározott időtartamra ki lehet kölcsönözni a Magyar Nemzeti Galéria képeit, amelyek aztán akár évekig díszíthetik különféle állami hivatalok falait. A Galéria képei állami tulajdonban vannak. "Az áprilisi választások után írtunk egy hivatalos körlevelet, hogy fokozottan figyeljenek a köztulajdonban lévő képekre" - válaszolta az [origo]-nak Szücs György, a Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese arra a kérdésre, hogy mennyiben érintette a kölcsönzéseket a kormányváltás. Az átadás-átvételkor a képeknek csak egy kis részét szállították vissza a Galériába, nagyobb része megfelelt az utód ízlésének, és új képeket is kértek. Már ami még a Galériában maradt: a Nemzeti Galéria egyik munkatársa szerint a gyűjtemény tíz százaléka van jelenleg ilyen módon kint, ez körülbelül 1500 képet jelent. Az eljárás törvényes, ha a biztonsági és a környezeti feltételek is rendben vannak, egy szerződés aláírásával mehetnek a képek. "Igyekszünk olyan képeket kölcsönadni, amelyekre hosszú távon nincs szükség kiállításokon. Újabban a rossz állapotú képek restaurálásának költségeit vállalniuk kell a kölcsönzés fejében az intézményeknek" - magyarázza Szücs. A képek jobbára a múzeum raktáraiból kerülnek a hivatali tárgyalókba, és díszítő, reprezentatív szerepet töltenek be. Magánszemélyek nem kölcsönözhetnek, "egy politikus magánlakásában nem lehet garantálni a képek biztonságát". A köztársasági elnöki rezidencián akad ugyan néhány festmény, de jellemzően inkább minisztériumoknak, bíróságoknak adnak kölcsön, például a Legfelsőbb Bíróságnak és az Állami Számvevőszéknek, újabb kérések a múzeum munkatársai szerint a Parlamentből és a Miniszterelnöki Hivatalból érkeztek. Sólyom László és Göncz Árpád is személyesen választott Korábban gyakran előfordult, hogy a politikusok személyesen igényletek képeket, de az elmúlt két évben szinte alig akadt ilyen megkeresés. Azóta ugyanis a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság felügyeli a kölcsönzéseket. A minisztériumok rajtuk keresztül adják le a rendeléseket, a Galériába pedig a politikusok gyakran csak a titkárjukat, a gondnokot vagy a hivatali belsőépítészt küldik. "Sokszor a megbízás is csak annyi, hogy vigyen például egy szép tájképet" - magyarázta Szücs György. Akad azért néhány politikus, aki személyesen jelent meg az előző ciklusból és korábbi ciklusokban is: "Göncz Árpád például maga jött el és választotta ki a képeket: Egry József, Mednyánszky László, Bernáth Aurél, Aba-Novák Vilmos, Tornyai János, Márffy Ödön és Berény Róbert alkotásait".
mustarharmas
2016. február 09. 20:49
Ez azert nagyon megmagyarazni valo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!